04/04/2019

2019 Centenari Ramon Margalef

Barcelona

Enguany fa cent anys del naixement de Ramon Margalef, un dels científics més grans d’aquest país, que revolucionà la ciència ecològica. La Generalitat de Catalunya ha declarat 2019 “Any Ramon Margalef”, junt amb altres commemoracions en els camps de les ciències, les lletres, les arts, etc.

Una activitat singular que es celebrà a Barcelona el passat mes de febrer, el primer Congrés de la Sociedad Ibérica de Ecología, SIBECOL (http://congresosociedadibericaecologia2019.net/), recordà Ramon Margalef en diferents moments, i al llarg de l’any no faltaran conferències, publicacions, jornades i altres activitats que retran homenatge a l’il·lustre científic. Alguns dels actes que ja estan previstos són:

11 d’abril, Jornada sobre Ramon Margalef a la Universitat Autònoma de Barcelona.

13 de maig, al teatre Poliorama, organitzat per la Real Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, “En record de Ramon Margalef”: representació de l’obra teatral “Ramon Margalef i l'aventura de la vida” , presentació de la nova edició de la publicació que el donà a conèixer internacionalment (“La teoría de la información en Ecología”. Mem. Real. Acad. Ciencias Artes Barcelona, 1957, i la  traducció anglesa a General Systems, 1959) i diferents parlaments.

21 de maig, a l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), Barcelona, amb ponències sobre temes d'actualitat que ja pregonava Margalef.

18 de juny, a l’Institut d’Estudis Catalans, Barcelona, taula rodona organitzada per la Institució Catalana d'Història Natural i la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura.

22-24 de novembre, a Banyoles. Col·loqui "Ramon Margalef, impulsor de l´ecologia a l´estany de Banyoles", amb diferents activitats. Organitza: el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles.

Els detalls d’aquests i altres actes els podeu veure en la pàgina dedicada a l’Any Margalef en la pàgina web de l’Institut de Ciències del Mar (http://anymargalef.icm.csic.es). Per tal d’alimentar aquesta pàgina, sou pregats, si ho creieu convenient, de fer arribar la referència i el contingut de qualsevol acte que organitzeu al voltant de l’Any Margalef a Cesc Peters (cesc@icm.csic.es), per tal que es pugui incloure en el llistat general.

Aprofitem per animar-vos a celebrar l’Any Margalef com es mereix la memòria del gran naturalista i a informar-nos dels actes que tingueu pensat organitzar. Així mateix, us convidem, si ho creieu oportú, a connectar al web de la vostra institució la pàgina web esmentada més amunt.

Per un molt bon Any Margalef!

 

Marta Estrada (Institut de Ciències del Mar)

Joan Jofre (Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona)

Cèlia Marrasé (Institut de Ciències del Mar)

Joandomènec Ros (Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals, UB, i Institut d’Estudis Catalans)

Jaume Terradas (Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia, UAB, i CREAF)