21/10/2019

L'ICRA acull la trobada europea Clean Water d'R+D+i en el sector de l'aigua

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)* celebra demà dimarts 22 d'octubre, en el marc del programa d'activitats del seu 10è aniversari, l'esdeveniment internacional “Clean Water” promogut per la Comissió Europea. Investigadors i representants institucionals i de la indústria es reuniran per  intentar donar resposta a un dels majors reptes mediambientals de la societat actual: l'aigua neta.

La trobada organitzada conjuntament amb l'Agència Executiva de Recerca, REA, per les seves sigles en anglès, servirà per mostrar la contribució de 12 projectes de recerca Horizon 2020. Marie Skłodowska-Curie (MSC) Innovative Training Networks (ITN) en l'àmbit de l'aigua i permetrà debatre i donar a conèixer les polítiques actuals relacionades amb l'aigua. Per concloure amb un document, a tall de resum, sobre futures polítiques d'acció en aquest àmbit.

La jornada pretén a més augmentar les sinergies entre els equips dels projectes, facilitar les oportunitats d'establir contactes i crear consciència sobre noves possibilitats de finançament. Per això, diversos serveis de la Comissió Europea (DG EAC, DG RTD, DG ENV) participaran en els debats polítics i també presentaran oportunitats de finançament.

Els 12 projectes que s'exposaran són els següents:

 • TreatRec Coordina: ICRA
  Projecte europeu de doctorat industrial que té com a objectiu formar als professionals en l'àmbit de tecnologies innovadores i la gestió d'aigües residuals.
 • HypoTRAIN
  Hyporheic Zone Processes - Una xarxa de formació per millorar la comprensió de les interaccions complexes dels processos físics, químics i biològics en les zones hiporreiques.
 • RELIEF
  Projecte europeu de doctorat industrial que té com a objectiu millorar la fiabilitat de la petjada ambiental dels productes relacionats amb l'energia (carboni), la terra, els productes químics i l'aigua.
 • ANSWER
  Antibiòtics i elements mòbils resistents en la reutilització d'aigües residuals: riscos i solucions innovadores.
 • SuPER-W
  Recuperació sostenible de productes, energia i recursos de les aigües residuals
 • ENIGMA
  Xarxa europea de formació per a la implantació in situ de processos dynaMic en entorns heterogenis de subsuperfície.
 • PROTECTED
  Protecció contra els disruptors endocrins. Detecció, mescles, efectes sobre la salut, avaluació de riscos i comunicació.
 • NaToxAq
  Toxines Naturals i Qualitat de l'Aigua Potable - De la Font a l'Aixeta.
 • AQUAlity
  Enfocament intersectorial interdisciplinari per abordar eficaçment l'eliminació de contaminants d'interès emergent de l'aigua.
 • P-TRAP
  Entrada de fòsfor difús a les aigües superficials - nous conceptes en remoció, reciclatge i gestió.
 • AQUASENSE
  Xarxa innovadora de formació en monitoratge de la qualitat dels aliments mitjançant sensors autònoms i recol·lecció i anàlisi de dades.
 • NOWELTIES Coordina: ICRA
  Doctorat europeu en nous materials i tecnologies innovadores en l'àmbit del tractament d'aigües residuals.

L'acte inaugural de la jornada anirà a càrrec de Sergi Sabater, subdirector de l'ICRA, i Emmanuela Galeazzi del REA. Abans de donar pas a les presentacions de projectes tindran lloc les intervencions de Bàrbara Mester, cap de Sector REA, qui parlarà sobre les oportunitats de desenvolupament professional en Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA); i de Daniela Buzica i Anna Marczak de la Direcció General de Medi Ambient (DG ENV), que dissertaran sobre l'Aigua Neta: Desenvolupament de la política d'aigües de la UE.


DIA: 22 d'octubre de 2019
HORA: de les 8.45 a les 18.00h
LLOC:
ICRA. Institut Català de Recerca de l’Aigua. Emili Grahit, 101. 17003. Girona.
[MÉS INFORMACIÓ]

ORGANITZA:

 


* ICRA és un institut de recerca creat en el marc del Programa CERCA de la Generalitat de Catalunya