AII2. Contaminants en aigües residuals

L’objectiu d’aquesta línia és el control de la qualitat de l’aigua en processos de tractament d'aigües residuals i potables.

Les línies específiques de recerca comprenen, d'una banda, l'estudi de la destinació i el comportament dels contaminants en els tractaments convencionals i avançats d'aigües residuals i potables i d'altra banda, l'estudi dels processos de transformació i la identificació dels productes derivats per tal de millorar la comprensió de les fonts i els processos que controlen la distribució de contaminants en el medi ambient.

 

Els objectius específics són:

• Estudi de la presència, la destinació i el comportament dels contaminants en els tractaments biològics convencionals d'aigües residuals

 • Destinació i comportament dels contaminants en els tractaments avançats d'aigües residuals d'origen domèstic i industrial (tecnologia de membranes, processos d'oxidació avançada)

 • Clarificació dels processos de biodegradació dels contaminants

 • Estudi de la transformació dels contaminants i la seva distribució entre les fases sòlida i líquida

 • Avaluació de la rellevància ecotoxicològica dels contaminants emergents

 • Identificació de nous contaminants procedents de la depuració de l'aigua (subproductes de la ozonització, cloració)

 

Investigadors/es:


Mira Petrovic
Research Professor (ICREA)
mpetrovic@icra.cat

Professora d'Investigació ICREA des de 2005. És doctora en Química Analítica (Universitat de Zagreb, Croàcia, 1995). El seu principal camp de recerca és l’estudi del destí i el comportament dels contaminants orgànics emergents (fàrmacs i disruptors endocrins) en tractaments d'aigua residual i potable. Les línies específiques de recerca inclouen: (i) l’estudi de les transformacions biòtiques i abiòtiques dels contaminants emergents, identificació dels productes de transformació, elucidació de les vies de transformació, (ii) estudi de la presència i distribució de contaminants emergents en el medi aquàtic i avaluació del risc ambiental. Ha participat en projectes internacionals, com ara els projectes del 6PM SEDNET, NORMAN, EMCO, INNOVA-MED, Aquaterra, i els projectes nacionals com el Consolider SCARCE.

 

EDITORA DE LLIBRES I REVISTES CIENTÍFIQUES

Petrovic, M. – Membre del Consell Assessor editorial de Science of the Total Environment (STOTEN), (Elsevier, Amsterdam, Netherlands) 2012 fins actualitat.

Petrovic, M. - Editor-en-cap de Trends in Environmental Analytical Chemistry (TrEAC), (Elsevier, Amsterdam, Netherlands) 2013 fins actualitat.

Per a més informació feu clic aquí

 


Jelena Radjenovic
Research Scientist (ERC)
jradjenovic@icra.cat

Dra. Jelena Radjenovic graduated in Biochemical Engineering at the Belgrade University, Serbia, in 2004. She obtained her PhD in Environmental Chemistry at The University of Barcelona in 2009, under the supervision of Prof Damia Barcelo and Prof Mira Petrovic. Her PhD thesis was focused on the fate of organic contaminants and their transformation during water treatment by ozonation, advanced oxidation processes and biological treatment. Shortly after, Jelena moved to The University of Queensland, Australia, to work on the development of electrochemical systems for the treatment of contaminated water. Since November, 2014, she has been working at the Catalan Institute for Water Research (ICRA) as a Marie Curie research fellow. She has recently obtained a Ramon y Cajal fellowship of the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness.

Per a més informació feu clic aquí

 


Meritxell Gros
Postdoc Researcher
mgros@icra.cat


Erdem Irtem
Postdoc Researcher
eirtem@icra.cat


Miyako Nitta
Project Manager ITN TreatREC
mnitta@icra.cat


Lucia Gusmaroli
Predoctoral Researcher
lgusmaroli@icra.cat


Ladislav Mandaric
Predoctoral Researcher
lmandaric@icra.cat


Yaroslav Verkh
Predoctoral Researcher
yverkh@icra.


Mira Celic
Predoctoral Researcher
mcelic@icra.cat


José Miguel Albahaca
Predoctoral Researcher
jmalbahaca@icra.cat