Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

La investigadora de l’ICRA-CERCA Jelena Radjenovic obté una beca del Consell Europeu de la Recerca

Dimecres, 01 Febrer 2023

Jelena Radjenovic, investigadora de l’Institut Català de la Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), és una de les persones becades amb els Proof of Concept Grants que atorguen el Consell Europeu de la Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès). Creat per la Unió Europea, l’ERC finança els millors investigadors de qualsevol nacionalitat i ajuda a perseguir grans idees en la frontera del coneixement.

Radjenovic ha aconseguit aquest ajut per la seva feina amb el projecte GRAPHEC, amb el qual s’ha aconseguit desenvolupar un ànode d’esponja de grafè de baix cost i capaç de trencar l’enllaç C-F sense formar subproductes tòxics a través de processos electroquímics que han permès abordar el repte de la presència de substàncies polifluoroalquilades i perfluoroalquilades  (PFAS) en l’aigua.

Els objectius del projecte GRAPHEC

Els pròxims passos del projecte són escalar el tractament electroquímic basat en elèctrodes d’esponja de grafè a un Nivell de Maduresa Tecnològica (Technology Readiness Level-TRL) més alt i provar el seu rendiment a llarg termini en la degradació de PFAS a partir de corrents residuals complexos. Això permetrà respondre a les preguntes científiques i tècniques necessàries per a l’adopció de tecnologia per part de la indústria de l’aigua, moltes d’elles relacionades amb els mecanismes fonamentals de ruptura de l’enllaç electroquímic C-F i les característiques del grafè polaritzat anòdicament.

A partir dels resultats aconseguits fins ara a escala de laboratori, la tecnologia GRAPHEC té un fort potencial per evolucionar cap a una tecnologia de destrucció sostenible i lliure de productes químics per a aigües residuals carregades de PFAS, i aconseguir la seva destrucció completa a temperatura i pressió ambient, en unitats modulars, amb baix cost de capital i operació.

Finalment, aquest projecte també pretén mantenir la propietat intel·lectual existent i implicar els primers en adoptar la tecnologia a Europa, i a tot el món, per formar una xarxa de futurs clients i assolir un nivell de preparació tecnològica (TRL) 6 al final del projecte.

El projecte vol oferir una nova tecnologia de plataforma per a l’eliminació de productes químics tòxics i persistents de l’aigua i tenir un paper clau en l’Agenda del Pacte Verd de la UE per garantir un entorn lliure de tòxics.

Sobre els Proof of Concept Grants del Consell Europeu de la Recerca

En total, 366 investigadors i investigadores s’han beneficiat dels Proof of Concept Grants, que es reparteixen amb l’objectiu d’ajudar els investigadors a superar la bretxa entre els descobriments derivats de la seva recerca de frontera i l’aplicació pràctica dels resultats, incloses les primeres fases de la seva comercialització. Aquestes beques formen part del programa d’investigació i innovació de la Unió Europea, Horizon Europe.

A més de Jelena Radjenovic, de l’ICRA-CERCA, han estat becats set investigadors espanyols més: Antoni Ivorra i Rubén Durante, de la Universitat Pompeu Fabra; Sílvia Osuna, de la Universitat de Girona; Frank Koppens, de l’Institut de Ciències Fotòniques; Neus Sabaté, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona-CSIC; Víctor Vilarrassa, de l’IDAEA-CSIC, i Diego Romero, de la Universitat de Màlaga.

Comparteix