CA EN ES |

Institut Català de Recerca de l'Aigua

Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Com fer front a l’escassetat d’aigua? Un estudi d’ICRA desenvolupa una eina que permet predir la disponibilitat de recursos hídrics

Dimecres, 05 Març 2025

L’escassetat d’aigua és una problemàtica actualment molt present en les nostres ments. Tanmateix, no només és deguda a la sequera, és un problema estructural: parlem d’escassetat d’aigua quan les demandes d’aigua dolça en una regió són superiors a la disponibilitat. La variabilitat climàtica pròpia del Mediterrani, on l’alternança entre períodes de sequera i períodes més humits és un fenomen normal, fa que de per si ja siguem propensos a patir escassetat d’aigua, però l’escalfament global, el creixement de la població i la sobreexplotació de recursos són factors que l’agreugen, i encara l’agreujaran més en el futur proper.

Una gestió sostenible i eficient dels recursos disponibles és essencial per fer front a aquest futur, i per aconseguir-ho és necessari entendre com els rius responen a fenòmens meteorològics i a l’activitat humana, com pot ser la construcció d’embassaments, pous per extreure aigua d’aqüífers, o abocaments a riu. Els models hidrològics – equacions matemàtiques que ens permeten simular els processos que determinen el cicle de l’aigua – són una potent eina que ens permet explorar com factors climàtics i antròpics han afectat o afectaran la disponibilitat d’aigua als rius, i per tant l’ús que en podem fer.

ICRA ha desenvolupat un model hidrològic que permet reproduir els processos, tant naturals com antròpics, a Conques Internes de Catalunya. Amb aquest model és possible avaluar com diferents escenaris climàtics i de gestió – per exemple, la restauració d’un aiguamoll, l’augment dels cabals ecològics o la construcció d’un nou embassament – poden impactar sobre els recursos hídrics. Per tant, el model permet identificar possibles quines mesures de gestió són més beneficioses.

El model també es pot aplicar per a estudiar amb més detall l’evolució dels recursos hídrics en el passat. En aquest estudi ICRA ha analitzat els patrons i tendències en els recursos hídrics a Conques Internes de Catalunya al llarg dels últims 20 anys, identificant una clara reducció dels cabals i  un increment de la intermitència – és a dir, l’assecament temporal d’alguns trams de riu – a gran part del territori malgrat no observar-se una reducció significativa de les precipitacions. També s’observen notables diferències estacionals, sent la tardor l’estació que es veu més afectada, així com un increment en la freqüència, rapidesa i magnitud dels canvis en el cabal a curt termini, cosa que pot afectar negativament als ecosistemes fluvials.

La gestió de l’aigua és un punt clau per al desenvolupament de la nostra societat, i és imprescindible entendre com diferents factors, tant naturals com antròpics, impacten la disponibilitat de recursos hídrics, per poder fer front a reptes actuals i futurs. Eines com el model hidrològic desenvolupat per ICRA permeten caracteritzar i avaluar diferents escenaris, i per tant donar suport a una gestió hídrica eficient, sostenible i resilient.

Comparteix