L’aigua procedent dels ecosistemes aquàtics, tant superficials com subterranis, proporciona serveis fonamentals per a la societat i permet desenvolupar múltiples activitats econòmiques. Malgrat això, el ràpid desenvolupament socioeconòmic, la creixent urbanització del territori i l’augment sostingut de la població comporten una demanda hídrica cada vegada més elevada, fent que la disponibilitat del recurs sigui sovint insuficient per a cobrir les necessitats. S’estima, a més, que aquesta disminució pugui ser més intensa a les regions del sud d’Espanya, una situació que, combinada amb les necessitats creixents associades a temperatures més elevades, configura un escenari especialment preocupant.
Tots aquests factors amenacen seriosament la seguretat hídrica, entesa com la garantia de disposar dels recursos necessaris per satisfer les necessitats de la població, les activitats econòmiques i els ecosistemes aquàtics continentals. En aquest sentit, la seguretat hídrica es veu intensament amenaçada per múltiples causes que cal analitzar amb profunditat per tal de promoure solucions integrals que garanteixin un ús equitatiu, sostenible i just dels recursos hídrics.
En aquest context, neix el projecte H2OSEG – Reptes davant l’escassetat per assolir la seguretat hídrica a Espanya, amb l’objectiu d’analitzar en profunditat els riscos existents que comprometen la seguretat hídrica, categoritzar els conflictes relacionats amb l’aigua, modelitzar la disponibilitat i la demanda d’aigua segons diferents escenaris de canvi socioeconòmic i climàtic, i proposar alternatives que permetin minimitzar els riscos que l’amenacen. Amb un enfocament multidisciplinari i multiescalar, el projecte H2OSEG pretén avançar de manera decidida cap a un coneixement global i integrat dels riscos que afecten la seguretat hídrica, des de diferents perspectives científiques, i aportar nous elements per a la definició i resolució dels conflictes hídrics a Espanya.
H2OSEG és un projecte de recerca finançat per la Fundación BBVA en el marc del programa Prismas y Problemas, i coordinat per l’ICRA. L’equip d’investigació està format per membres d’institucions amb una àmplia experiència en l’estudi dels recursos hídrics, com ara: l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia-CSIC, l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua-CSIC, l’Estació Experimental de Zones Àrides-CSIC, la Universitat del País Basc, l’Institut IMDEA-Agua, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Cantàbria, la Universitat de Lleida, la Universitat d’Extremadura, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de València.