Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

L’ICRA-CERCA presenta un prototip que permetrà la reutilització d’aigües grises de bugaderia, en el marc del projecte europeu LIFE RECYCLO

Dijous, 26 Octubre 2023

  • El prototip de tractament d’aigües grises del projecte LIFE RECYCLO permetrà estalviar entre un 50 i un 80% d’aigua.

     

  • La nova solució tecnològica està basada en una oxidació avançada que millora la qualitat de l’aigua i elimina el 90% dels contaminants emergents que s’alliberen de la roba durant el rentat.

     

  • El sistema patentat, després de ser testat exitosament per l’empresa TREEWATER, s’ha implantat a les instal·lacions del Grup Fundació Ramon Noguera a Espanya.

 

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) ha presentat aquest dijous dia 26 d’octubre 2023 el nou prototip de tractament del projecte europeu RECYCLing waste water from a small and medium sized laundries with advanced Oxidation process (LIFE RECYCLO). L’objectiu principal d’aquest projecte, en el qual l’equip de recerca d’ICRA-CERCA està treballant des de 2021, és la reutilització de les aigües de bugaderia en el propi sistema, mitjançant un tractament d’aigua integrat que permet la seva recirculació, amb el conseqüent estalvi en el consum d’aigua.

En aquest sentit, la nova solució tecnològica presentada està basada en una oxidació avançada que permet millorar la qualitat de l’aigua que pot degradar més del 90% dels contaminants emergents presents a l’aigua.

Durant l’esdeveniment, no només s’han presentat detalls del projecte, així com els primers resultats de la implementació del prototip, sinó que els assistents han tingut també l’oportunitat de visitar la bugaderia de la Fundació Mas Xirgu (GRUPFRN), on s’ha instal·lat el sistema.

LIFE RECYCLO està coordinat per TREEWATER SAS (França), juntament amb cinc socis més de França, Luxemburg i Espanya, entre ells ICRA-CERCA (Sara Rodríguez-Mozaz, Gianluigi Buttiglieri, Sara Insa, Diana Álvarez i Marta Turull), amb un pressupost total del projecte d’1,48 M€.

El nou prototip de LIFE RECYCLO

El projecte LIFE RECYCLO proposa tractar aigües grises eliminant també microcontaminants químics de manera que l’aigua resultant sigui reutilitzable a les mateixes bugaderies. La tècnica de tractament es basa en un sistema d’oxidació avançat que utilitza peròxid d’hidrogen i llum ultraviolada.

La llum ultraviolada transforma el peròxid d’hidrogen en radicals hidroxils altament reactius, que reaccionen i degraden els contaminants químics. A més, els raigs UV desinfecten l’aigua.

Un altre avantatge d’aquest procés és que produeix pocs residus de tractament i degrada directament els contaminants orgànics, a diferència d’altres tecnologies que només els separen o concentren.

L’objectiu de la solució de RECYCLO és estalviar entre un 50 i un 80% d’aigua, però també eliminar el 90% dels contaminants que s’alliberen de la roba durant el rentat. Després d’un exitós experiment inicial a les instal·lacions de l’empresa TREEWATER a França, aquest sistema patentat segueix el seu procés de desenvolupament i s’ha implantat a la bugaderia del Grup Fundació Ramon Noguera a Espanya (Girona).

Jornada de visibilització de projectes relacionats amb la gestió de l’aigua

La jornada ha servit també per donar visibilitat a altres projectes LIFE relacionats amb la gestió de l’aigua, com el cas de LIFE WAT’SAVEREUSE i LIFE BIODAPH2O. Aquests han pogut exposar els seus pòsters presentant els seus propis projectes.

La presentació ha comptat amb la participació del projecte TREEWATER (empresa francesa de tecnologia de tractament d’aigua), la fundació Mas Xirgu (GRUPFRN) i Pop’Sciences de la Universitat de Lió.

 

Comparteix