Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Un dels projectes de recerca contra la COVID-19 amb participació ICRA, seleccionat per La Marató de TV3 2020

Dijous, 17 Juny 2021

El projecte Avaluació de la propagació de la Covid-19 mitjançant epidemiologia de les aigües residuals: tipatge, cribratge comunitari i risc ocupacional (EPISARS), coordinat per Sílvia Bofill de la UB, amb la participació de Lluís CorominasCarles Borrego i Àlex Sànchez, de l’ICRA, i de membres d’Eurecat, és un dels 36 projectes de recerca científica d’excel·lència seleccionats per la Marató de TV3 2020, amb un finançament de 379.100€.

El projecte desenvoluparà eines per entendre les dinàmiques d’infecció pel SARS-CoV-2 (i per a altres patògens potencials en el futur) a través de la metodologia de l’epidemiologia basada en l’anàlisi de les aigües residuals.

Els objectius específics del projecte que coordina la UB són: 1) Realitzar el seguiment de SARS-CoV-2 en aigües residuals d’edificis per fer un seguiment de la circulació del virus (hospitals, residències per a gent gran i universitat, escoles). 2) Desenvolupar metodologies moleculars per avaluar la potencial infectivitat del SARS-CoV-2 excretat en femta. 3) Millorar les eines de gestió de la salut pública avaluant el risc laboral relacionat amb l’exposició ambiental al SARS-CoV-2.4) Optimitzar eines fàcils per a l’anàlisi genètica de SARS-CoV-2 i altres virus potencialment pandèmics basades en la seqüenciació de nova generació. 5) Investigar el paper dels animals de granja en la transmissió de coronavirus i altres virus potencialment pandèmics. 6) Obtenir informació sobre les variants del SARS-CoV-2 en diferents zones de Catalunya i estrats de població.

Aquest projecte contribuirà a curt termini al control i prevenció de la transmissió de coronavirus, a la identificació de soques emergents, a la vigilància de la circulació del virus i a l’impacte de la vacuna i desenvoluparà eines de gestió que serviran per fer front a futures epidèmies potencials.

Comparteix