30/11/2022

XIX JORNADA CONJUNTA CREAF-SCB-ICHN RESILIÈNCIA DAVANT LA CRISI AMBIENTAL: ADAPTACIÓ O COL·LAPSE?

30/11/2022 (9h-17h) INSTITUT D`ESTUDIS CATALANS Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona

Entenem la resiliència com la capacitat d’un sistema d’absorbir els canvis i les pressions de l’entorn mantenint-ne les característiques i el funcionament. Parlem de la resiliència davant d’un xoc traumàtic —com una catàstrofe natural o una crisi econòmica— com de la capacitat de retornar a la situació prèvia. També emprem aquest mot quan ens referim a la capacitat d’adequar-nos a una transformació profunda de l’entorn —com el canvi climàtic— o del context social —com els canvis arran de la COVID-19.

Finalment, diem que un sistema és resilient si és capaç d’evitar col·lapsar i de mantenir les seves característiques principals sense transformar-se sobtadament en un altre sistema diferent.
Davant la crisi ambiental, quina capacitat tenim de preservar els serveis que els ecosistemes ens proporcionen? És resilient el nostre sistema socioecològic? En aquesta sessió es reuneixen persones de diferents disciplines per explicar l’aplicació del concepte de resiliència, il·lustrat amb exemples d’èxit o de fracàs, en el manteniment de diferents sistemes socioecològics davant d’impactes profunds en el medi. L’objectiu és generar un marc comú de comprensió del fenomen de la resiliència que ens permeti identificar maneres de promoure-la davant l’enorme repte ambiental a què estem abocats.

Activitat realitzada en el marc del projecte RESONATE
(Resilient forest value chains – enhancing resilience through natural and socio-economic responses)

PROGRAMA
09:00 BENVINGUDA
Joan Pino, Director CREAF, Jordina Belmonte, Presidenta ICHN, Marc
Martí, President SCB

09:15 Què vol dir resiliència i com la podem mesurar?
Francisco Lloret, CREAF i Universitat Autònoma de Barcelona UAB

10:00 Els sòls resilients com a agents d’adaptació a canvis ambientals
Rosa Poch, Universitat de Lleida (UdL)

10:25 Plagas y sequías. ¿Cómo resisten los bosques a esta combinación letal? Luciana Jaime, CREAF

10:50 PAUSA CAFÈ

11:25 Els incendis forestals com a exemple de risc socionatural: com abordar la resiliència socioecològica del territori? Eduard Plana, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)

11:50 Rius mediterranis, exemple de resiliència? Sergi Sabater, Universitat de Girona (UdG), Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA)

12:15 Reserves marines i resiliència en sistemes marins mediterranis
Toni Grau, Servei de Recursos Marins del Govern de les Illes Balears. Societat d’Història Natural de Balears

12:40 Resiliencia y colapso en sistemas socioecológicos: el caso del Mar Menor Julia Martínez, Fundación Nueva Cultura del Agua

13:05 PAUSA DINAR

14:45 Coneixement, sentit comú i sobrietat: eines per adaptar la sobirania alimentària a temps d’incertesa, Robert Savé, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

15:10 Urban resilience and human health; the urban burden of disease project, Mark J. Nieuwenhuijsen, Institut de Salut Global (ISGlobal)

15:35 Vigilància de malalties zoonòtiques amb una mirada d’una Única Salut, Núria Busquets, Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA)

16:00 TAULA RODONA I CONCLUSIONS: Com podem promoure la resiliència a les crisis ambientals?

INSCRIPCIÓ 

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar