24/09/2021

Col·laboració de l'ICRA i l'associació mediambiental La Sorellona per protegir els rierols mediterranis dels microplàstics

L'equip de recerca ICRA liderat per Oriol Gutierrez, de l'àrea de Tecnologies i Avaluació (TiA), i la investigadora de l'àrea de Qualitat d'Aigua, Sara Rodríguez-Mozaz, amb participació dels investigadors José Castaño i Dean Ivanov Velikov, ha col·laborat recentment amb l'associació mediambiental La Sorellona en el “Projecte Escanyagats”, centrat en l'estudi, conservació i divulgació de rierols mediterranis. El treball ha consistit en adaptar i aplicar una metodologia de mostreig i anàlisi de microplàstics en el riu Celrè (Quart, província de Girona). Els resultats indiquen una presència moderada de microplàstics en diferents trams del riu (71 – 433 microplàstics/m³), amb predominança de fragments > fibres i esferes. En el tram urbà del Celrè, es va trobar una quantitat notable de microesferes (de poliestirè expandit, probablement), coincidint amb l'aparició de planxes del mateix material en col·lectors pròxims. Aquesta troballa suggereix que els episodis de pluja intensa poden incrementar l'entrada (i fragmentació) de residus plàstics en rius i rierols d'entorns urbans. A més de l'estudi de microplàstics, el projecte ha avaluat accions preventives per minimitzar els abocaments de plàstics i altres residus urbans (instal·lació de malles de contenció), i ha organitzat jornades de sensibilització ciutadana i recollida d'escombraries en l'entorn afectat.

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar