PROJECTE Dissemination of Antibiotic Resistance by Aquatic Birds: disentangling the contribution of microbes, bird ecology and anthropogenic pollution (DARABi)

ENTITAT FINANÇADORA

Agencia Estatal de Investigación (AEI), Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (MICIU); Código: PID2019-108962GB-C22

DURADA

2020-2023

COORDINADOR

Universidad de Sevilla

INVESTIGADOR PRINCIPAL

IP: Dr. Carles Borrego More; Co-IP: Dr. José Luis Balcazar Rojas

INVESTIGADORS

IMPORT ICRA

159.720,00€

Aus aquàtiques com a vectors de dispersió de resistències a antibiòtics (DARABi)

 

La resistència als antibiòtics (RA) és una greu amenaça tant per a la medicina humana, per a la salut animal i per al medi ambient. Si bé es coneixen molts detalls de l'epidemiologia de la RA en entorns clínics, la informació sobre el paper de la fauna salvatge en l'evolució i dispersió de la RA entre biomes és més limitada. El projecte coordinat (DARABi) investiga la prevalença de la RA en diferents espècies d'aus aquàtiques, considerant: i) les seves relacions ecològiques (dieta, temps de farratge i rutes migratòries) en ambients afectats per contaminació antròpica (sistemes naturals a Andalusia que difereixen en el seu grau de contaminació), i ii) la seva capacitat per viatjar a llargues distàncies (espècies migratòries vs. sedentàries). Per assolir aquests objectius, DARABi coordina dos subprojectes, un liderat per experts ornitòlegs i investigadors biomèdics (Subprojecte # 1 Universitat de Sevilla) i un altre liderat per ecòlegs microbians i biòlegs moleculars (Subprojecte # 2 ICRA). Aquest últim proposa resoldre fins a quin punt les diferents espècies d'aus aquàtiques actuen com a reservoris de bacteris resistents a antibiòtics i gens de resistència i com es relaciona l'abundància i diversitat de la seva resistoma i moviloma amb el grau de contaminació en els seus hàbitats. A més, es duran a terme experiments de laboratori per determinar fins a quin punt la femta de les aus aquàtiques contribueixen a la disseminació de la RA introduint resistències en el sistema. En ICRA es combinaran tècniques dependents de cultiu i tècniques moleculars d'avantguarda (incloent metagenòmica i seqüenciació de genomes) per aïllar, identificar, quantificar i caracteritzar el resistoma, el moviloma i el microbioma de les diferents espècies d'aus aquàtiques per així poder relacionar-los amb la seva ecologia. Els resultats de DARABi permetran comprendre millor el paper d'aquestes aus en el manteniment i disseminació de la RA a la natura i ajudaran a dissenyar millors estratègies per controlar la seva dispersió i mitigar el seu impacte en la salut global.

 

      

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar