AII1. Contaminació química de les masses d'aigua

L’objectiu d’aquesta línia és el control de la qualitat de l’aigua, en referència a la contaminació per part de compostos d’origen antropogènic.

Les línies d’investigació específiques inclouen per una banda el desenvolupament de mètodes analítics per a la determinació de contaminants emergents i per l’altra, l’estudi de l’origen, transport i impacte ecològic d’aquestes substàncies en el medi ambient, amb l’objectiu de conèixer les fonts i processos que controlen la seva distribució i la dels seus possibles efectes sobre l’ecosistema i la salut humana.
 

Els objectius específics són:

· Desenvolupament de mètodes analítics per a la determinació de l'emergència i prioritat dels contaminants

· Determinació de l'aparició de contaminants en àrees seleccionades

· Investigació de la destinació dels contaminants

· Estudi dels efectes combinats dels contaminants i a nivell dels ecosistemes

· Identificació dels contaminants i les àrees geogràfiques que mereixen una atenció especial


Investigadors/es


Damià Barceló
Research Professor (CSIC Associated)
dbarcelo@icra.cat

La seva trajectòria investigadora se centra en l’Àrea de la Qualitat de l’Aigua, especialment en el desenvolupament de mètodes de control de contaminació orgànica dels denominats “contaminants emergents” (pesticides polars, tensoactius —detergents—, disruptors endocrins i fàrmacs) en aigües residuals i naturals.

Per a més informació feu clic aquí


Sara Rodríguez-Mozaz
Research Scientist 
Contracte cofinançat per l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació en el marc de el Programa Ramón i Cajal (RYC-2014-16707).
srodriguez@icra.cat

La seva investigació es basa en l’estudi de l’origen, destí i impacte ambiental de diferents tipus de contaminants emergents (incloent fàrmacs,  disruptors endocrins i els seus productes de transformació)  en aigües naturals i altres compartiments ambientals com la biota. Per altra banda, també estudia l’eliminació dels esmentats contaminants durant tractaments alternatius de depuració d’aigua, principalment destinats a la seva reutilització. Ha treballat en diferents projectes a nivell nacional i internacional, com per exemple, ECsafeSEAFOOD (EVK1-CT-2000-00045) i StARE (EU, 2013 Water JPI Pilot Call: 2015-2023). Actualment participa en els projectes europeus HYDROUSA (EU 2018 H2020.;  2018-2022) i SCORE-Water (EU 2018 H2020. GA n.820751; 2019-2023), així com també en el projecte del pla nacional PLAS-MED (CTM2017-89701-C3-2-R; 2018-2020).


María José Farré
Research Scientist 
Contracte cofinançat per l'Agència Estatal d'Investigació de l'Ministeri de Ciència i Innovació i el Fons Social Europeu en el marc de el Programa Ramón i Cajal (AEI-FSE / RYC-2015-17108).
mjfarre@icra.cat

Maria José és una especialista en el tractament de l’aigua, i la seva investigació està centrada en entendre els mecanismes d’oxidació de contaminants, matèria orgànica i inorgànica durant el tractament de l’aigua potable i aigua residual. Els seus interessos científics estan relacionats amb la formació i destí dels subproductes de la desinfecció (DBPs) durant la producció de aigua. Els DBPs nitrogenats, clorats, bromats i iodats estan inclosos en el seu pla d’investigació, així com els desinfectants convencionals i alternatius.


Lucia Helena Santos
PostDoc Researcher 

Investigadora Juan de la Cierva Incorporació. Contracte cofinançat per l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació (IJCI-2017-32747).
lhsantos@icra.cat

La seva recerca es basa en l'avaluació del risc ambiental que representen els contaminants emergents per als organismes no diana. Participa en estudis ecotoxicològics per l’evaliació de l'impacte, la bioacumulació, la toxicitat i la interacció de diferents contaminants orgànics (ex. productes farmacèutics, productes de cura personal, nanopartícules, microplástics) en organismes no diana com el biofilm, els macroinvertebrats i els peixos. També realitza estudis metabolòmics. Un altre dels seus interessos científics consisteix en el desenvolupament de metodologies analítiques per a la determinació de productes farmacèutics, metabòlits i productes de transformació en matrius ambientals, així com en el seu monitoratge en el medi ambient. Ha participat en projectes nacionals i internacionals com ECsafeSEAFOOD (GA n ° 311.820) i Nano-Transfer (ERA SIINN PCIN-2015-182-C02-02). Actualment participa en el projecte nacional PLAS-MED (CTM2017-89701-C3-2-R) del Ministeri d'Economia i Competitivitat.


Josep Sanchís
PostDoc Researcher

Contracte finançat per l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc de el projecte NDMA-PREDICT. Codi: CTM2017-85335-R (AEI / FEDER, UE).
jsanchis@icra.cat

Doctor en química per la Universitat de Barcelona, és expert en l’anàlisi de contaminants emergents en el medi ambient, amb particular interès per la presència i comportament dels nanomaterials de carboni, les nanopartícules metàl·liques i els siloxans, entre d’altres. Ha treballat en l'avaluació dels efectes dels ful·lerens, a nivell metabolòmic, en organismes filtradors (i.e. Mytilus galloprovincialis) i en fitoplàncton, així com en l'estudi del Trojan Horse Effect. Actualment participa en el projecte NDMA-Predict (CTM2017-85335-R) utilitzant tècniques d’espectrometria de masses d’alta resolució per a l’anàlisi no-dirigit de microcontaminants i la caracterització de matèria orgànica natural dissolta.


Victoria Osorio
Postdoctoral Researcher
vosorio@icra.cat


José María Castaño
Predoctoral Researcher

Contracte finançat per la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc de el Programa FI (2020 FI_B1 00142).
jcastano@icra.cat

La seva recerca es basa en l’estudi de la presència i els riscos associats amb diferents contaminants emergents que coexisteixen al medi ambient, com ara microplàstics, fàrmacs i agents antimicrobians. Després de graduarse en Biologia a la Universitat de Barcelona, va cursar un màster en Toxicologia Ambiental a la Norwegian University of Science and Technology. En el seu projecte de final de màster va investigar la presència de compostos perfluorats (PFASs) en aus rapinyaires, així com possibles alteracions associades en el sistema immunitari de les aus. Actualment participa al Programa Nacional de Recerca “PLAS.MED: Microplásticos y microcontaminantes en la costa Mediterránea. Toxicidad e impacto ambiental y en la salud humana”.


 

 

 

 

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continu√Įs navegant, considerem que acceptes el seu √ļs. Per a m√©s informaci√≥ sobre la nostra Pol√≠tica de Galetes clica aqu√≠.

Acceptar