La línia de recerca se centra en el desenvolupament, avaluació i optimització de tecnologies pel tractament i la reutilització d’aigües residuals.
Optimització energètica, minimització de l’impacte ambiental (per exemple en la producció de gasos d’efecte hivernacle), determinació dels mecanismes de degradació (per exemple de micro-contaminants), escalat i transferència de tecnologia s’aplica a bioreactors de membranes (MBR), aiguamolls construïts i processos d’eliminació biològica de nutrients entre d’altres tecnologies. L’aproximació interdisciplinària i la col·laboració amb altres línies i àrees de recerca com el modelat, control, química analítica, microbiologia i ecologia són trets essencials de la nostra recerca.
Els objectius específics són:
· Tecnologies avançades per a l'eliminació i la recuperació de nutrients: nitrogen, fòsfor i sofre
· Dinàmiques (física, química i microbiològica) en sistemes de clavegueram
· Tractaments biològics basats en tecnologies de membranes per a aigües residuals i reutilitzades
· Mètodes per definir les característiques tecnològiques per a la millora de l'eficiència de processos
Investigadors/es
Jelena Radjenovic
Research Professor (ICREA)
jradjenovic@icra.cat
Jelena es va graduar en Enginyeria Bioquímica i Biotecnologia el 2004 a la Facultat de Tecnologia i Metal·lúrgia, Universitat de Belgrad, Sèrbia. Va obtenir el seu doctorat en Química Ambiental a 2009 per la Universitat de Barcelona, sota la supervisió del Prof. Damia Barceló i la Prof. Mira Petrovic. De 2009 a 2014, va ser investigadora en l'Advanced Water Management Centre (AWMC), la Universitat de Queensland, Austràlia. A finals de 2014, Jelena va aconseguir la prestigiosa beca post-doctoral Marie Curie per incorporar-se a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). Al 2015 va obtenir el contracte d'investigadora del Programa Ramón y Cajal, i el 2016 el projecte ERC Starting Grant ELECTRON4WATER. Jelena va ser promocionada a Professora d'Investigació ICREA al gener de 2018.
La investigació de Jelena està centrada en el desenvolupament de les tecnologies híbrides i innovadores del tractament d'aigua, el principal objectiu és superar les tecnologies actualment aplicades pel que fa als requisits d'energia i productes químics per aconseguir una eliminació completa dels contaminants persistents de l'aigua . Aquestes tecnologies innovadores es basen en l'ús de materials nanoestructurats en sistemes electroquímics, capaços d'induir simultàniament la degradació oxidativa i reductiva dels contaminants. Aquests sistemes nanoelectroquímics són particularment apropiats per al tractament descentralitzat d'aigua contaminada. El seu grup de recerca també està explorant les possibilitats de la nano enginyeria de la respiració anaeròbica i l'acceleració de les reaccions microbianes redox mitjançant l'addició dels materials de carboni nanoestructurats de baix cost. L'objectiu principal en el desenvolupament d'aquestes tecnologies és dissenyar solucions personalitzades i adaptables per al tractament de l'aigua contaminada i eliminar els contaminants persistents, tòxics i cancerígens de l'aigua si utilitzar productes químics i amb una alta eficàcia energètica.
Maite Pijuan
Research Scientist
mpijuan@icra.cat
Dra. Maite Pijuan: La Maite obtingué el seu doctorat al Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona al 2004 sobre el tema de l’eliminació biològica de fòsfor de les aigües residuals. Al 2005 va començar la seva etapa post-doctoral al Advanced Water Management Centre de la Universitat de Queensland (Australia) on es va incorporar al grup del Prof. Zhiguo Yuan. La seva recerca es va centrar en desenvolupar i optimitzar noves tecnologies per al tractament d’aigües residuals (ex. fang aerobi granular...) i en l’estudi de les poblacions microbianes responsables dels processos d’eliminació de fòsfor i nitrogen. Durant els últims 3 anys, la Maite ha liderat 2 projectes d’investigació i actualment té més de 25 articles publicats en revistes internacionals, 1 patent on figura com a primera investigadora i ha dirigit 4 tesis doctorals (2 d’elles ja completades). Des del juliol del 2010, la Maite és investigadora Ramón y Cajal en l’àrea de tecnologies i avaluació de l’ICRA. La seva línia d’investigació actual es centra en l’estudi dels gasos d’efecte hivernacle emesos durant el tractament d’aigües residuals.
Gianluigi Buttiglieri
Research Scientist
Contracte cofinançat per l'Agència Estatal d'Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació en el marc de el Programa Ramón i Cajal (RYC-2014-16754).
gbuttiglieri@icra.cat
Dr. Gianluigi Buttiglieri: El seu camp d’expertesa són els processos d'enginyeria ambiental (tractament i reutilització d'aigües residuals i grises) amb sistemes convencional i enriquits de fangs actius, MBR (embrutiment i sistemes d’ajuda a la decisió) i aiguamolls amb focus especial en la presència de microcontaminants, la seva eliminació i els mecanismes de biodegradació.
MsC en Enginyeria Ambiental (2004) i Doctor en Enginyeria Sanitària i Ambiental (2008) al Politècnic de Milà, Itàlia. Des de l'any 2010, com investigador postdoctoral a l’ICRA, va establir la línia d'investigació multidisciplinària sobre el monitoratge de microcontaminants (compostos farmacèutiques, endocrins i UV filters) en el medi ambient i la seva eliminació per mitjà de diferents tecnologies de tractament. Actualment, és el coordinador científic del projecte europeu demEAUmed i des de gener 2016 és investigador científic (Ramón y Cajal) a l’ICRA.
La seva activitat de recerca s'ha traduït en 21 publicacions (20 articles ISI; H-index de 10, 298 citacions; 2 capítols de llibres) i més de 40 comunicacions en congressos nacionals i internacionals. Té experiència consolidada en la tutoria d’estudiants amb la supervisió finalitzat d'una tesi de doctorat (2 PhD en curs), 14 master, 12 projectes finals BSc i 10 activitats de formació.
Per a més informació feu clic aquí
Elisabeth Cuervo
Postdoctoral Researcher
ecuervo@icra.cat
Sofia Semitsoglou
Postdoctoral Researcher
ssemitsoglou@icra.cat
Esther Mendoza
Predoctoral Researcher
Contracte finançat per la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc del Programa FI (20220FI_B2 00064).
emendoza@icra.cat
Marc Castaño
Predoctoral Researcher
Contracte finançat per la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc del Programa FI (2022 FI_B2 00063).
mcastano@icra.cat
Nick Duinslaeger
Predoctoral Researcher
nduinslaeger@icra.cat
Natalia Ormeño
Predoctoral Researcher
normeno@icra.cat
Anna Segués
Predoctoral Researcher
asegues@icra.cat
Josephine Vosse
Predoctoral Researcher (FI)
Contracte finançat per la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc del Programa FI (2022 FI_B 00084).
jvosse@icra.cat
Oriol Casabella
Research Technician
Contracte finançat per la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc del Programa FI (2022 FI_B1 00122).
ocasabella@icra.cat
Lide Jaurrieta
Research Tech. Adv.
ljaurrieta@icra.cat
Maddi Salvoch
Research Technician
msalvoch@icra.cat
Anastasya Kravtchenko
Research Tech. Adv.
akravtchenko@icra.cat
David Primo
Research Technician
dprimo@icra.cat