La instal·lació de rius experimentals (ESF, Experimental Stream Facility) és una plataforma única per desenvolupar recerca en els camps de l’ecologia, l’ecotoxicologia, la química ambiental i la microbiologia, entre d’altres.
Consta de mesocosmos que permeten simular múltiples condicions dels ecosistemes aquàtics d’aigua dolça i així poder estudiar com els organismes i els processos fluvials es veuen afectats per canvis de:
- Temperatura
- Llum
- Hidrologia: velocitat de l’aigua, cabal
- Compostos químics: nutrients, farmacèutics, pesticides…
- Biota: microorganismes, macroinvertebrats
- Subsbtrat: sediment, sorra, pedres, substrats artificials
És una eina molt útil per estudiar, entre d’altres, la capacitat autodepurativa dels rius i els impactes de la sequera, l’augment de temperatura o la presència de contaminants químics als ecosistemes fluvials. La recerca realitzada a l’ESF ha portat a la publicació de més de 25 articles científics des de la seva posada en marxa el 2012.
Experiència acumulada
Des del seu inici al 2012, la instal·lació ha permès la recerca en diferent àmbits, ha atret l’interès d’investigadors internacionals i ha incentivat les col·laboracions científiques. Alguns exemples de la recerca desenvolupada a la instal·lació:
- Freixa et al. 2017. Warmer night-time temperature promotes microbial heterotrophic activity and modifies stream sediment community. Global Change Biology. Doi: 10.1111/gcb.13664.
- Aristi et al. 2016. Nutrients versus emerging contaminants or a dynamic match between subsidy and stress effects on stream biofilms. Environmental Pollution 212: 208.
- Corcoll et al. 2015. Effects of flow intermittency and pharmaceutical exposure on the structure and metabolism of stream biofilms. Science of the Total Environment 503: 159.
- Acuña et al. 2015. Increasing extent of periods of no flow in intermittent waterways promotes heterotrophy. Freshwater Biology 60: 1810.