Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Comença el projecte europeu intoDBP, liderat per l’ICRA

Divendres, 02 Desembre 2022

Aquest 1 de desembre ha començat el projecte europeu intoDBP, liderat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), que coordinarà durant quatre anys un equip format per 15 socis d’Espanya, Irlanda, Xipre, Itàlia, Bèlgica, Israel, Àustria, EUA i Austràlia. L’equip ICRA estarà format per les investigadores i investigadors Maria Jose Farré (PI), Rafa Marcé, Mira Petrovic, Wolfgang Gernjak i Sara Rodríguez.

L’objectiu del projecte intoDBP és crear eines i estratègies innovadores per millorar la gestió de la qualitat de l’aigua per a un ús humà segur i un medi ambient saludable. Es tracta d’un projecte que se centra en la protecció i la previsió de la captació, el tractament avançat de l’aigua potable i el seguiment en temps real per combatre els efectes del canvi climàtic i global.

Eines innovadores per a control de la matèria orgànica i subproductes de desinfecció a l’aigua potable

En particular, intoDBP se centra en la contaminació i els riscos relacionats amb els subproductes de desinfecció (DBP). Mitjançant el desenvolupament i l’aplicació de sensors i mètodes analítics avançats, integrats i rendibles, intoDBP ampliarà el coneixement sobre la qualitat de l’aigua i els precursors de DBP per entendre millor la seva formació i exposició humana a Europa. Els resultats del monitoratge intoDBP s’alimentaran d’eines de previsió numèrica per predir els canvis d’aigua a la conca i formular vies d’adaptació al canvi climàtic a escala de captació i tractament. IntoDBP també desenvolupa tecnologia transformadora per a l’actualització del tractament i desinfecció de l’aigua.

En el consorci intoDBP, investigadors, petites i grans empreses, experts en comunicació i serveis públics s’uneixen per generar solucions interdisciplinàries, que generaran una perspectiva renovada de vigilància de l’aigua potable, donaran suport a la presa de decisions i la governança i augmentaran la resiliència del sistema. intoDBP implementarà i validarà els seus productes transversals en quatre casos d´estudi complementaris de tres països europeus on el compliment de la regulació DBP és actualment un repte reconegut. L’impacte positiu directe i visible d’intoDBP en els casos d´estudi fomentarà l’adopció ràpida de productes a escala europea i mundial, reforçant així la posició i el paper d’Europa en el mercat global de l’aigua.

Comparteix