Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Conseller Nadal: ‘La investigació sobre el cicle de l’aigua de l’ICRA-PROP és estratègica per al Govern”

Divendres, 14 Abril 2023

– El conseller de Recerca i Universitats defensa que el “sentit de la ciència” són les aportacions com les del centre gironí gràcies a les quals “disposem de més marge per afrontar el context de sequera actual i oferir respostes convincents”

– ICRA-CERCA participa en diversos projectes de recerca enfocats a implementar mesures per gestionar la problemàtica de la sequera.

El conseller d’Investigació i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí la seu de l‘Institut Català de la Investigació de l’Aigua (ICRA-CERCA), centre de recerca especialitzat en l’estudi del cicle de l’aigua i la gestió. Nadal ha destacat “la recerca de l’ICRA-PROP al voltant de l’aigua, aquest bé tan escàs i en aquests moments capital pel nostre país i bona part de la conca mediterrània, és estratègica per al Govern”.

En aquesta línia, el titular de Recerca i Universitats ha subratllat que “fa gairebé 15 anys que ICRA-CERCA treballa investigant sobre la sequera, anticipant-se a un problema que creix vertiginosament. Gràcies a aquesta aportació científica disposem avui de més marge per afrontar el context d’escassetat d’aigua actual i oferir respostes convincents. Aquest és el sentit de la ciència.

Nadal ha posat èmfasi que des del Departament de Recerca i Universitat se segueix “molt de prop l’activitat dels nostres centres de recerca. Com en el cas de moltes universitats i centres de recerca, la seva excel·lència sovint és davant de la capacitat del Govern d’aportar recursos, però el nostre compromís és invertir cada vegada més en revertir els anys de retallades. El millor que pot fer un govern que cregui en el futur del seu país és invertir en coneixement.”

Per la seva banda, el director de l’ICRA-CERCA, Damià Barceló i Cullerès, ha recordat que “l’objectiu de l’Institut des de la seva fundació ha estat focalitzat a la sequera ia l’àmbit Mediterrani, ajudant amb la nostra investigació a combatre la sequera i aportant un valor que posteriorment empreses catalanes poden convertir en innovació i vendre a tot el món”.

En el marc de la visita a ICRA-CERCA, el conseller ha mantingut una reunió de treball amb la direcció del centre, encapçalada pel director Barceló. Nadal ha tingut ocasió de conèixer de primera mà algunes de les línies de recerca principals desplegades, especialment les relacionades amb l’optimització de la gestió de l’aigua en el context de sequera. Un cop finalitzada la reunió, el conseller ha realitzat un recorregut per diverses instal·lacions científiques del centre, com ara el laboratori de plantes pilot per al tractament d’aigües residuals, les unitats d’espectrometria de masses i tècniques biològiques i moleculars o la instal·lació Mesocosmos de rius experimentals.

Cerca de l’optimització de la gestió de l’aigua

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua és un centre de recerca CERCA centrat en la recerca i la transferència de coneixement sobre l’anàlisi, la millora i la gestió de l’aigua, especialment pel que fa als ecosistemes i les activitats humanes. Ubicat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), el centre va iniciar la seva activitat científica el 2009 i el seu patronat està format per la Generalitat de Catalunya, la UdG i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Entre les diverses línies de recerca de l’ICRA-CERCA, destaca la participació en tres projectes internacionals orientats a implementar mesures per gestionar la problemàtica de la sequera d’especial relleu en el context actual. Tots tres s’enfoquen en l’estudi d’alternatives de tractament i regeneració d’aigües grises, residuals i pluvials mitjançant sistemes basats en la natura per augmentar la reutilització.

El projecte MULTISOURCE investiga sobre eines innovadores basades en el tractament, emmagatzematge i reutilització de laigua urbana emprant parets verdes i amb desenvolupament duna eina per ajudar a la selecció de tecnologies basades en la natura (NBS). HYDROUSA se centra en la recerca d’alternatives de tractament i reutilització d’aigua a illes de la Mediterrània, especialment en microcontaminants orgànics en aigua, sol, cultius per garantir la seguretat de l’aigua regenerada. Finalment, el projecte ReUseMP3 desenvolupa una eina dassistència a la planificació optimitzada de xarxes daigua regenerada a ciutats (ReWat) per a escenaris de tractament i reutilització centralitzats, descentralitzats o semi-descentralitzats.

A més, cal destacar que ICRA-CERCA ha desenvolupat una eina per seleccionar les millors alternatives de tractaments terciaris i avançats per depuradores urbanes i avaluar-ne la implementació a partir de criteris ambientals, econòmics i socials. Aquesta eina s’ha implementat en el marc del projecte SUGGEREIX* finançat per l’ACA.

A banda d’aquestes línies de recerca, ICRA-CERCA té projectes actius també relacionats amb l’optimització de la gestió de l’aigua, com per exemple LIFE-RECYCLO per al reciclatge d’aigües residuals de bugaderies amb procés d’oxidació avançada; inventWater per al desenvolupament d’eines de predicció innovadores per adaptar la gestió de la qualitat de l’aigua a un clima nou; o DRYvER, de manteniment de la biodiversitat, la integritat funcional i els serveis ecosistèmics de conques intermitents.

Comparteix