NEWater “Natural based and low Energy consumption unconventional solutions for the management of WATER sources” (PCI2024-153445, MCIU/AEI/10.13039/501100011033/EU, 2024-2027) és un projecte finançat per la convocatòria WATER4ALL 2022. Aquesta iniciativa se centra en la gestió dels recursos hídrics, fent èmfasi en la resiliència, l’adaptació i la mitigació en resposta a esdeveniments hidroclimàtics extrems. NEWater està coordinat per la Universitat SAPIENZA (Itàlia), amb la participació de quatre socis més, incloent l’ICRA-CERCA. El projecte té un pressupost total d’1,06 M€ (finançat amb 0,86 M€). A l’ICRA l’investigador principal és Meritxell Gros amb la participació de Gianluigi Buttiglieri i Sara Rodriguez-Mozaz. El pressupost de l’ICRA és de 232.000€ (finançat amb 200.000€).
NEWater té com a objectiu desenvolupar sistemes d’aigua innovadors i eficients de tractament d’aigua basats en solucions híbrides biològiques, físiques i basades en la natura que siguin rendibles a nivell econòmic i energètic i en tecnologies digitals que permetin el seguiment, control i suport a la presa de decisions. Les solucions de NEWater tancaran el cicle de materials, aigua i energia a nivell regional, reduint així el consum actual d’aigua i energia. Es preveu assolir una alta eficiència en les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) (90% de recuperació de P i una reducció del 50% dels costos d’operació de les EDAR). A més, es desenvoluparan serveis d’aigua intel·ligents per a l’ús dels recursos recuperats en activitats públiques i econòmiques rellevants. Per garantir el potencial de replicació, la validació del sistema NEWater es durà a terme en 4 “Water Labs” que representen diferents àrees rellevants (agrícola, rural, urbana i industrial) en entorns operatius a gran escala.
L’ICRA, implicat en tots els WP, liderarà la tasca 2.1 (“Caracterització de l’aigua i definició del marc NEWater”) i el WP4/Water Lab4. L’ICRA estudiarà la reutilització d’aigües grises no convencionals (de cuina i piques) per a la producció de plantes comestibles mitjançant solucions basades en la natura, concretament un mur verd vertical. També es considerarà la combinació de solucions basades en la natura amb tecnologies grises. Es provaran cultius de referència així com cultius adaptables a climes secs. Es tindran en compte els contaminants emergents i s’avaluarà el risc per a la salut humana.