Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

La investigadora ICRA, Jelena Radjenovic, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2021 per al seu treball en el tractament d’aigües amb esponges de grafè

Dimarts, 26 Abril 2022

Els Premis Nacionals de Recerca reconeixen i reflecteixen les diverses facetes tant de l’activitat investigadora com de les iniciatives de comunicació i divulgació científica, de mecenatge científic i de cooperació pública i privada en projectes d’R+I a Catalunya. La categoria Premi Nacional de Recerca al Talent Jove té com a finalitat estimular i reconèixer l’esforç dels joves investigadors i de les joves investigadores del sistema català de recerca i innovació que hagin contribuït durant la seva trajectòria professional a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits. Així mateix, s’hi valoraran altres aspectes com ara la transferència de tecnologia i l’impacte social de les seves recerques.

En el cas de la Dra. Jelena Radjenović, el guardó se li concedeix per al seu treball en el projecte Electron4water per al desenvolupament d’elèctrodes nanoestructurats d’esponja de grafè de baix cost pel tractament de l’aigua. Aquests nous elements permeten, per primera vegada, un tractament electroquímic dels contaminants persistents, tòxics i cancerígens de l’aigua, com són per exemple composts perfluorats, i sense produir subproductes tòxics típicament observats en tractaments electroquímics usant materials comercials.

Perfil biogràfic de Jelena Radjenović

Jelena Radjenović (Belgrad, Sèrbia, 1980) és professora d’investigació ICREA i investigadora de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) de Girona, on treballa des de novembre de 2014. És llicenciada en Enginyeria Bioquímica i Biotecnologia per la Universitat de Belgrad (2004) i doctora en Química Ambiental per la Universitat de Barcelona (2009) amb distinció cum laude, havent treballat, de 2009 a 2014, al prestigiós Advanced Water Management Centre (AWMC) de Universitat de Queensland (Austràlia). És experta en el tractament químic i electroquímic avançat d’aigües residuals, eliminació de contaminants orgànics i inorgànics, centrant-se en la recerca de la interfície d’electroquímica i nanotecnologia.

Jelena Radjenovic es troba actualment en una estada sabàtica de tres mesos a la Universitat de Califòrnia a Berkeley. En col·laboració amb el professor David Sedlak, està treballant en el desenvolupament de sistemes de tractament electroquímic basats en materials de grafè desenvolupats a ICRA, per a aplicacions de tractament d’aigües. El professor Sedlak és director del Centre de l’Aigua de Berkeley, una de les institucions més destacades en l’àmbit de l’aigua als Estats Units, i codirector de ReNUWIt (Re-Inventing the Nation’s Urban Water Infrastructure), el centre interdisciplinari on participen les universitats més influents dels Estats Units en l’àmbit de l’aigua: UC Berkeley, Stanford University, Colorado School of Mines i New Mexico State University.

Comparteix