Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

L’ICRA-CERCA acull la reunió d’inici del projecte EXPOWASTE

Dimecres, 22 Novembre 2023

El 20 de novembre, l’ICRA -CERCA va acollir la reunió d’inici del projecte EXPOWASTE (“Integrating human biomonitoring and wastewater-based epidemiology to assess exhibition to harmful chemicals and biological agents”) finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol. EXPOWASTE coordina dos subprojectes: el Subprojecte#1 està liderat per investigadors de l’ICRA-CERCA, mentre que el Subprojecte#2 està liderat per investigadors de l’IDAEA-CSIC. El projecte també compta amb la participació d’especialistes en salut pública i ambiental de l’Organització Autònoma de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut).

A la trobada hi van assistir José L. Balcázar i Lluís Corominas (PI del Subprojecte#1), Carles Borrego, Anna Pico i Lluís Bosch de l’ICRA; Sergi Díez i Pablo Gago Ferrero (PI del Subprojecte#2) de l’IDAEA-CSIC; i Angi Vilà i Alba Tarrés de Dipsalut, que van presentar la seva contribució a les diferents tasques i van decidir diverses qüestions de coordinació pel que fa a campanyes de mostreig i repartiment de tasques per al primer any del projecte.

EXPOWASTE té com a objectiu proporcionar una imatge completa de l’exposició a productes químics nocius i patògens resistents als antibiòtics que amenacen la vida mitjançant la combinació de la biovigilància humana (HBM) i l’epidemiologia basada en aigües residuals (WBE) tant a escala local com regional. Davant d’això, ambdós subprojectes es fonamentaran en una cohort transversal d’individus amb diferents estatus socioeconòmics i combinaran l’anàlisi de marcadors químics i biològics en mostres humanes i d’aigües residuals. S’espera que els resultats d’aquesta investigació proporcionin una eina de vigilància valuosa i oportuna a les agències de salut pública i aigua encarregades de coordinar i implementar polítiques i iniciatives de salut.

Comparteix