Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

RECERCA ICRA: El projecte PRIMA-SAFE: estratègies de reutilització de l’aigua per als petits agricultors de les zones mediterrànies

Dilluns, 13 Març 2023

PRIMA-SAFE “Sustainable water reuse practices improving safety in agriculture, food and environment” (2022-2025) és un projecte finançat per la convocatòria PRIMA 2021 (programme Section 2, topic 2.2.1). Està coordinat per la Università degli Studi della Basilicata (Itàlia), amb altres 11 socis (inclòs ICRA-CERCA) i un pressupost de gairebé 2,1 M€ (finançat 1,5 M€). Està liderat a l’ICRA-CERCA per Gianluigi Buttiglieri, Sara Rodriguez-Mozaz, amb la participació de Diana Álvarez, i un pressupost finançat per l’ICRA-CERCA de 160.000 € (total 221.867 €).

PRIMA-SAFE se centra en els petits agricultors de les zones mediterrànies afectades per l’escassetat d’aigua, agricultors que proporcionen en algunes zones del 60 al 80% dels aliments i, a causa de l’augment de la població mundial, sota una pressió creixent especialment a les regions rurals i pobres. PRIMA-SAFE optimitzarà estratègies innovadores de reutilització de l’aiguaassegurant la seva seguretat tant per al medi ambient com per a la salut humana i sistemes de producció agrícola més sostenibles, mitjançant una perspectiva integrada de l’aigua. PRIMA-SAFE: a) desenvoluparà, validarà i optimitzarà tractaments i reutilitzacions descentralitzats de baix cost i baix consum de les aigües residuals urbanes; b) avaluarà el seu impacte sobre el rendiment dels cultius, utilitzant eines -òmiques modernes, i sobre la biodiversitat local; c) controlarà els contaminants emergents a l’aigua, sòl i  cultius i avaluarà la seguretat dels enfocaments proposats; d) promourà pràctiques respectuoses amb el medi ambient, com ara la gestió de plagues mitjançant biofertilitzants, i minimitzarà els impactes; e) promourà localment l’acceptabilitat de les solucions per parts dels agricultors.

L’ICRA-CERCA, coordinant la tasca 1.1, caracteritzarà contaminants emergents seleccionats presents als cultius (per exemple, tomàquets, orenga i enciam) que es cultivaran in situ (Tunísia, Marroc, Algèria, Grècia). L’ICRA-CERCA, líder del WP2, també realitzarà una avaluació del risc ambiental i per a la salut humana de les pràctiques de reg a partir de la caracterització de l’aigua, dels sòls i dels cultius.

Comparteix