El director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), Damià Barceló, ha estat guardonat amb el premi europeu DAC-EuCheMS per la seva trajectòria científica i docent.
Es tracta d’una distinció realitzada per la Divisió de Química Analítica de la Societat Europea de Química (DAC-EuChemS), que reuneix més de 40 societats químiques europees, persones que hagin demostrat èxits significatius i sostinguts en recerca o educació en Química Analítica al llarg de la seva carrera, com és el cas de Barceló.
La candidatura del director de l’ICRA-PROP va ser proposada per la Societat Catalana de Química (SCQ) de l’Institut d’Estudis Catalans, que és membre d’EuChemS.
El jurat, compost per químics analítics europeus de prestigi reconegut, ha concedit per unanimitat aquest premi honorífic al director de l’ICRA-CERCA. El guardó serà lliurat durant la Conferència Europea de Química Analítica Euroanalysis 2023, que tindrà lloc a Ginebra (Suïssa) del 26 al 31 d’agost.
L’acceptació del premi també comporta impartir la conferència inaugural del congrés en què Barceló parlarà sobre “Microplàstics al medi aquàtic: protocols analítics ecològics, vectors de productes farmacèutics i risc per a la biota”.
Sobre Damià Barceló Culleres
Damià Barceló Culleres és el director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), des de la seva inauguració el 2010, i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), des de l’any 1999. La seva trajectòria investigadora s’ha centrat al àrea de la qualitat de l’aigua, especialment en el desenvolupament de mètodes per controlar la contaminació orgànica causada pels anomenats contaminants emergents (pesticides polars, tensioactius, detergents, disruptors endocrins i productes farmacèutics) en residus i aigua natura, així com de les investigacions associades a microplàstics i biomarcadors dexposició. Des del setembre del 2017 ha estat el supervisor de 65 doctorats, i ha donat cursos de formació curta i continuada a universitats d’Espanya, Corea del Sud, Brasil, Grècia, Aràbia Saudita, entre d’altres, així com ha participat a les conferències internacionals PITTCON, SETAC i ExTech.
Des del 2010 figura a la llista de científics més citats (ISI Highly Cited), pel nombre i la qualitat excepcional de les seves publicacions, amb un Hirsch-Index de 176 i un nombre total de cites superior a 137.000 mil i més de 1600 publicacions ( font Google Scholar, abril de 2023). A més, el 2023, Research.com el va classificar com el 3r científic mediambiental i el 23 químic del món.
Sobre la Sociedad Europea de Química (EuChemS)
EuChemS, la Societat Europea de Química, és una organització paraigua que representa les Societats Químiques nacionals i altres organitzacions relacionades amb la química a Europa. EuChemS té com a objectiu fomentar una plataforma de discussió científica i proporcionar una veu europea única i imparcial sobre qüestions polítiques clau a la química i camps relacionats. La Societat Catalana de Química és membre de ple dret de l’EuChemS i té representants a les diferents divisions.
Sobre ICRA-A PROP
L’Institut Català de Recerca de l’Aigua és un centre multidisciplinari que estudia el cicle integral de l’aigua en matèria de recursos hídrics, la qualitat de l’aigua i les tecnologies de tractament i avaluació. Així com la transferència daquest coneixement a la societat i al teixit empresarial i industrial.
L’Institut va ser creat el 26 d’octubre del 2006 pel govern de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA). La seu, ubicada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), es va inaugurar el 7 d’octubre del 2009.
ICRA-CERCA és un centre adscrit a la UdG i compta amb l’impuls dels seus patrons: el Departament de Recerca i Universitats, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Universitat de Girona (UdG).