Damià Barceló, director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), parla sobre el perill que suposa el deteriorament de l’estat de l’aigua en el podcast “Qualitat de l’aigua: la prevenció de la contaminació”, el vuitè capítol d’Horitzó 2030, una audiosèrie sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promoguda pel Museu de les Aigües.
Es tracta d’una sèrie de poscasts que pretén descobrir de quina manera els ODS, proposats per les Nacions Unides, estableixen un marc comú que aborda els principals reptes de la humanitat des d’una òptica global i transversal. Alhora mostra com l’aigua té un paper fonamental en la consecució de tots els ODS.
En aquest capítol es reflexiona sobre la importància de l’aigua per tots els éssers vius, tant les persones com tots els ecosistemes que es troben en la natura. Damià Barceló incideix en la preocupació que suposa l’augment de la població, l’expansió de l’activitat industrial i l’aparició de nous contaminants en l’aigua, entre altres aspectes.
Diversos experts del sector també han explicat per què és essencial revertir el procés de contaminació actual de l’aigua i dels propers anys, com Raquel Castellà, conservadora del Museu d’Història de Catalunya, Sonia Sánchez, investigadora de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinadora de l’Observatori Rivus, i Miquel Paraira, director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona.