Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

ICRA-CERCA dirigeix l’anàlisi químic dels abocaments del transport marítim dins del projecte EMERGE de la UE

Divendres, 15 Setembre 2023

El transport marítim és una de les principals fonts de contaminació marina i atmosfèrica, així com les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i es prevé que augmentarà considerablement si no es prenen mesures eficaces.

En aquest context, el projecte EMERGE s’ha finançat en el marc del programa Horizon 2020 amb l’objectiu de recopilar i sintetitzar proves experimentals sobre fluxos de residus a l’aigua i emissions a l’atmosfera procedents de vaixells, per a diferents tecnologies de control d’emissions. Va començar el febrer de 2020 i finalitzarà l’any 2024.

Els mesuraments es van centrar en les tècniques de reducció i en l’avaluació de les emissions a l’aigua, a l’aire i a la biota marina. L’objectiu específic del projecte és investigar la eficàcia dels depuradors disponibles per reduir els efectes dels principals contaminants.

L’ICRA-CERCA lidera un paquet de treball sobre caracterització de fluxos de residus a l’aigua i ha realitzat un exhaustiu cribratge de contaminants com els HAP, inclosos els compostos alquilats, així com altres compostos de diferent origen presenta a les aigües grises. El principal objectiu del treball de l’ICRA-CERCA és obtenir una visió completa de la contaminació química dels abocaments dels vaixells en les zones estudiades i, per tant, permetrà la predicció dels efectes ecotoxicológics dels abocaments dels vaixells al mig marí.

Comparteix