Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Jelena Radjenovic rep una ajuda ERC Consolidator Grant per al projecte ELECTROmonoLITH

Dilluns, 03 Juny 2024

  • La investigadora ICREA a l’ICRA-CERCA rebrà un finançament de dos milions d’euros per continuar amb la seva recerca sobre la recuperació selectiva electroquímica de metalls valuosos com és liti de les salmorres i aigües industrials
  • A nivell global, el Consell Europeu de Recerca ha atorgat 627 milions d’euros per a 308 investigadors i investigadores, dels quals només 23 són d’Espanya

El Consell Europeu de Recerca ha atorgat una beca ERC Consolidator Grant a la investigadora ICREA en l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), Jelena Radjenovic, per liderar el projecte ELECTROmonoLITH sobre la separació i recuperació de liti i altres metalls de les salmorres i aigües industrials utilitzant sistemes electroquímics. La investigadora ha rebut un finançament de dos milions d’euros per la recerca durant un període de cinc anys.

Les matèries primeres crítiques (critical raw materials – CRM) com és el liti tenen un paper clau en la transició energètica actual a causa de la seva importància en nombroses tecnologies d’energia neta. La competència per matèries primeres crítiques i la seva concentració entre un petit nombre de països, principalment la Xina, Rússia i la República Democràtica del Congo, crea un entorn geopolític desafiant per a Europa.

El projecte ELECTROmonoLITH busca desenvolupar una nova tecnologia de recuperació selectiva de liti i altres metalls valuosos (per exemple cobalt, níquel, coure) d’aigües residuals industrials i salmorres. La tecnologia es basa en l’extracció electroquímica de metalls mitjançant elèctrodes especialment dissenyats per separar metalls de les aigües residuals de manera selectiva. Les aigües residuals de diverses indústries, les salmorres geotèrmiques són fonts potencials de primeres matèries crítiques per a la descarbonització de l’economia. Per exemple, en el reciclatge de bateries de Li, es rebutja el mateix liti que contenen ja que encara no existeix una tecnologia capaç d’extreure’l de les seves aigües residuals de manera eficient i a baix cost.

Per a Radjenovic, haver estat seleccionada és un motiu d’orgull i satisfacció: “Em sento privilegiada de poder tenir un tercer projecte finançat pel Consell Europeu de Recerca (European Research Council – ERC). El generós finançament de l’ERC Consolidator Grant ens permetrà arriscar-nos en el desenvolupament de les noves tecnologies de recuperació de liti i altres matèries crítiques primeres d’aigües residuals, i esperem que d’aquí uns anys puguem tenir resultats tangibles i impacte en la indústria i la societat”.

Sobre Jelena Radjenovic

Professora de Recerca ICREA en l’Institut Català de Recerca d’Aigua (ICRA-CERCA) a Girona. Doctora en Química Ambiental per la Universitat de Barcelona (2009), va fer la tesi a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDEA-CSIC). Ha treballat a la Universitat de Queensland (Austràlia), Universitat Tècnica de Berlín (Alemanya), Plataforma Solar d’Almeria, i Universitat de Califòrnia a Berkeley (EUA).

Actualment, lidera el grup de recerca a ICRA dedicat al desenvolupament de noves tecnologies de tractament d’aigües basades en electroquímica i nanotecnologia. El seu grup de recerca ha realitzat treball pioner en el desenvolupament de materials nanoestructurats de grafè per a la degradació electroquímica dels compostos poli- i perfluorats, contaminants que són persistents als tractaments d’aigua actualment aplicades. Ha obtingut diverses beques i projectes altament competitius, entre altres Marie Curie (2014), Ramon i Cajal (2015), ERC Starting Grant (2016) i ERC Proof of Concept Grant (2023). Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove de Catalunya per al 2021.

627 milions d’euros per a 308 investigadors i investigadores

D’entre 2.130 candidats, el Consell Europeu de Recerca n’ha seleccionat 308 investigadors per als Consolidator Grants d’aquest any. El finançament donarà suport a excel·lents científics i acadèmics en una fase de la seva carrera en què encara estan consolidant els seus propis equips de recerca independents, amb l’objectiu de dur a terme les idees científiques més prometedores. Dotades amb un total de 627 milions d’euros, les beques formen part del programa Horizon Europe de la UE.

Iliana Ivanova, Comissària Europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut de la Unió Europa, ha declarat: “Faig extensiva la meva més sincera felicitació a tots els brillants investigadors que han estat seleccionats per a les subvencions dels ERC Consolidator Grant. Estic especialment emocionada en observar el significatiu nombre de dones entre les guanyadores per tercer any consecutiu en aquest prestigiós concurs de subvencions. Aquesta tendència positiva no només reflecteix les destacades contribucions de les investigadores, sinó que també posa en relleu els avenços que estem fent cap a una comunitat científica més integradora i diversa”.

Comparteix