Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

La tecnologia SENVES+ de l’ICRA presentada al COP26 com a solució per a una gestió sostenible de l’aigua urbana

Dimarts, 09 Novembre 2021

La tecnologia SENVES+ de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), basada en sensors intel·ligents per al monitoratge en temps real dels desbordaments del clavegueram de xarxa unitària (CSO. Combined Sewer Overflows), s’ha presentat avui a la cimera de canvi climàtic COP26 com un exemple de solució innovadora per a la gestió sostenible i low cost dels serveis d’aigua a les ciutats i així fer front als reptes derivats del canvi climàtic.

Jochen Rabe, director del Kompetenzzentrum Wasser Berlin, el centre per a la investigació aplicada de l’aigua encarregat de coordinar el projecte europeu Digital-water.city (DWC) en què participa l’ICRA, ha exposat al COP26 les possibles solucions a una de les conseqüències directes del canvi climàtic: la sobrecàrrega dels clavegueram a causa de l’increment d’episodis de pluges torrencials i el consegüent desbordament d’aigües residuals en zones urbanes i la contaminació del medi ambient local.

Una de les solucions destacades ha estat la tecnologia SENVES+ desenvolupada per l’Àrea de Tecnologies i Avaluació (TiA) de l’ICRA amb sensors de temperatura de baix cost, que actualment s’estan desplegant a Sofia, Berlín i Milà, per al monitoratge dels CSO i de les inundacions.

Tal com explica Oriol Gutiérrez, cocreador de SENVES+ i investigador que lidera la participació d’ICRA al DWC, “el principal tipus d’infraestructura de clavegueram a les ciutats europees és el sistema de clavegueram que anomenem xarxa unitària: un únic conjunt de canonades transporta les aigües residuals a la planta de tractament mentre drena l’excés d’aigua de pluja per evitar inundacions. Això es converteix en un problema quan hi ha un excés d’aigües pluvials i es provoca un desbordament, i la barreja d’aigües pluvials i residuals s’allibera directament al medi ambient sense el tractament adequat. El ja detectat increment d’episodis de tempesta produïts per l’escalfament global amenaça d’empitjorar aquests problemes”.

La proposta desenvolupada per l’equip d’Oriol Gutierrez es basa en un concepte senzill: “col·loquem sensors intel·ligents en llocs específics de les canonades de clavegueram per mesurar els canvis de temperatura quan el nivell de l’aigua puja o baixa. Aquests sensors capturen dades de tota la xarxa, que s’envien per analitzar-les a una plataforma central gestionada pel nostre soci espanyol IoTsens. Finalment, les dades obtingudes permeten a les ciutats prendre mesures pràctiques per resoldre aquests desbordaments”.

Diversos informes destaquen que les ciutats necessiten inversions massives els pròxims deu anys per garantir el compliment de la protecció del medi ambient i la salut humana. Això inclou la millora de les capacitats de tractament, un millor control dels esdeveniments de pluja i una important reducció dels desbordaments del clavegueram. En aquest sentit, la solució SENVES+ de l’ICRA destaca per aconseguir reduir el cost d’aquestes inversions en ser una solució amb gran potencial, efectiva i sobretot low cost.

Sobre el Digital-water.city

La investigació de l’ICRA s’emmarca dins del projecte europeu Digital-water.city (DWC) que pretén impulsar la gestió dels sistemes d’aigua a cinc grans ciutats europees -Berlín, Copenhaguen, Milà, París i Sofia- aprofitant el potencial de les dades i les tecnologies digitals. L’objectiu és quantificar i comunicar els beneficis de 15 solucions digitals innovadores en comparació de les pràctiques actuals dels serveis públics europeus. Aquestes solucions abasten tota la gamma de tecnologies digitals innovadores, com la realitat augmentada, tecnologia mòbil, computació al núvol, sensors avançats, la supervisió en temps real, intel·ligència artificial, l’anàlisi predictiva, la modelització i l’ús de drons.

Sobre Oriol Gutierrez

Oriol Gutierrez és investigador de l’Àrea de Tecnologies i Avaluació de l’ICRA, especialista en desenvolupament de solucions innovadores i digitalització dels sistemes de sanejament urbà d’aigües residuals. És doctor enginyer industrial i ambiental per la Universitat de Girona i investigador adjunt-honorari de la Universitat de Queensland (Austràlia). Ha liderat diversos projectes de recerca i transferència de coneixement tant en l’àmbit nacional com internacional. I ha rebut també varis premis, tant en l’àmbit individual com col·lectiu, destacant el premi de la “International Water Association” al millor projecte de recerca aplicada a nivell mundial del 2014 pel projecte “SCORe-Putting science into sewers”.

Comparteix