CA EN ES |

Institut Català de Recerca de l'Aigua

Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

L’ICRA celebra la primera edició de la Frontier School: una setmana d’immersió en la recerca sobre l’aigua

Dilluns, 26 Maig 2025

  • Recerca

Del 26 al 30 de maig de 2025, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) va celebrar la primera edició de la seva Frontier School, un programa intensiu adreçat a joves investigadors i investigadores d’arreu del món. Durant cinc dies, Girona es va convertir en un espai vibrant d’intercanvi científic, innovació tecnològica i connexió interdisciplinària, amb un enfocament posat en els reptes emergents de la qualitat de l’aigua, la salut pública i la transferència del coneixement.

La setmana va començar amb una primera jornada dedicada als contaminants emergents, on es van analitzar els últims avenços en química analítica i les dificultats per detectar substàncies com els PFAS o els fàrmacs en diferents matrius ambientals. Els participants van conèixer metodologies per avaluar l’exposició humana i els riscos per a la salut derivats d’aquests compostos.

El segon dia va girar al voltant de la microbiologia i la salut pública, amb sessions que van explorar com les tècniques clàssiques i avançades (com la seqüenciació i la bioinformàtica) poden ajudar a monitorar patògens i combatre la resistència antimicrobiana. La jornada va finalitzar amb una visita guiada pel nucli antic de Girona, afavorint la convivència i el descobriment del territori.

El tercer dia va portar els participants sobre el terreny per conèixer aplicacions reals del tractament avançat d’aigua. Van visitar la planta d’aigua potable de Figueres, gestionada per Fisersa, i la depuradora de Roses, on van conèixer el projecte AIGUANEIX, dedicat a la regeneració d’aigua per a la recàrrega d’aqüífers, amb tecnologies com la ultrafiltració, l’osmosi inversa i l’oxidació avançada.

El quart dia es va centrar en les tecnologies avançades i la nanotecnologia aplicades al tractament d’aigua. Els participants van explorar com els nanomaterials poden oferir solucions innovadores per eliminar contaminants persistents i millorar l’eficiència dels sistemes actuals. A més, diversos participants van presentar les seves pròpies investigacions, creant un espai col·laboratiu d’aprenentatge i debat científic.

Finalment, el cinquè dia va posar l’accent en la comunicació i explotació de la recerca. A través de casos reals i experiències inspiradores, es va reflexionar sobre com portar els resultats científics més enllà del laboratori, generant impacte social i econòmic. La jornada va concloure amb presentacions breus davant un jurat d’experts, on els participants van rebre comentaris valuosos per millorar les seves habilitats comunicatives i explorar noves oportunitats de transferència i divulgació.

Amb una combinació d’excel·lència científica, aplicacions pràctiques i treball col·laboratiu, aquesta primera edició de la ICRA Frontier School ha marcat l’inici d’un nou espai de formació internacional, amb la voluntat de formar i connectar les noves generacions de científics que treballen per un futur sostenible de l’aigua.

Comparteix

Notícies relacionades