Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

L’ICRA-CERCA posa en valor la rellevància de les tècniques cromatogràfiques en l’àmbit de la gestió sostenible dels recursos hídrics i el medi ambient a la XXIII Conferència de la Societat Espanyola de Cromatografia i Tècniques Afins

Dilluns, 28 Octubre 2024

Els investigadors de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) Lucas Alonso, Santiago Otaiza, Natalia Sáez i Sara Rodríguez-Mozaz van participar activament en la XXIII Conferència de la Societat Espanyola de Cromatografia i Tècniques Afins (SECyTA 2024), celebrada del 23 al 25 d’octubre a Pamplona. Aquesta trobada anual és un referent en el camp de les tècniques analítiques cromatogràfiques i de espectrometria, que reuneix científics, professionals i acadèmics per debatre els últims avenços i aplicacions en àrees tan crucials com els estudis mediambientals.

Els investigadors de l’ICRA-CERCA van presentar els resultats de tres projectes de recerca destacats –ReUseMP3, ARENA i NEPMTUNE– mitjançant dues ponències i un pòster que van posar en valor la rellevància de les tècniques cromatogràfiques en l’àmbit de la gestió sostenible dels recursos hídrics i el medi ambient:

  1. Lucas Alonso i col·laboradors van presentar la ponència titulada “Occurrence of wastewater-derived contaminants in two irrigation water systems, and their fate into agricultural soils: spatial analysis and soil risk assessment”. Aquesta recerca, emmarcada en el projecte ReUseMP3 (PID2020-115456RB-I00), analitza la presència de contaminants derivats d’aigües residuals en sistemes de reg agrícola i la seva acumulació en sòls, amb l’objectiu de realitzar una avaluació del risc ambiental.
  2. Santiago Otaiza-González i col·laboradors, dins el projecte ARENA (PCI2021-121929), van presentar la ponència “Antibiotic occurrence and environmental risks assessment in a recirculating aquaculture system”. L’estudi explora la presència d’antibiòtics en sistemes d’aqüicultura recirculant i avalua el seu impacte ambiental, destacant les implicacions per a la sostenibilitat d’aquests sistemes.
  3. Natalia Sáez-Rosique i col·laboradors, en el marc del projecte NEPMTUNE (TED2021-129200B-C43), van presentar un pòster amb el títol “Upgrading an analytical method for the determination of PMT and vPvM substances in groundwater”. L’objectiu d’aquest treball és millorar les tècniques analítiques per detectar substàncies persistents, mòbils i tòxiques (PMT) i molt persistents i molt mòbils (vPvM) en aigües subterrànies, aspectes clau per protegir aquest recurs essencial.

Comparteix