Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) s’incorpora a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP)

Dimecres, 18 Setembre 2024

L’ICRA-CERCA és el primer centre de recerca en sumar-se a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), i la seva adhesió suposa un recolzament el sector de la gestió pública de l’aigua pública al país. D’aquesta forma, es podran obrir i consolidar línies de recerca amb empreses públiques d’aigua i ajuntaments, vinculant-la específicament amb aspectes socials i de gestió, a banda de tècnics.

L’ICRA-CERCA, adscrit a la Universitat de Girona, va ser creat el 2006 per la Generalitat de Catalunya, i ha esdevingut el centre multidisciplinari de referència a Catalunya en la recerca sobre el cicle integral de l’aigua. Aquesta recerca que es fa a l’ICRA-CERCA està relacionada amb tots els aspectes relacionats amb l’aigua, en especial aquells que tenen a veure amb el seu ús racional i els efectes de l’activitat humana i de la sequera sobre els recursos hídrics.

L’institut genera coneixements essencials sobre processos hidrològics, ecosistemes aquàtics i contaminants químics i microbians, particularment en condicions d’escassetat d’aigua i condicions ambientals extremes. També se centra en el desenvolupament de tecnologies apropiades per al tractament, la millora i la reutilització de l’aigua, traslladant aquest coneixement a l’administració, la indústria, els científics, els prenedors de decisions i la societat en general.

L’AMAP es va crear l’any 2018, però a dia d’avui ja compta amb 80 membres, entre municipis, empreses públiques d’aigua i entitats municipalistes i ambientalistes. El seu objectiu és el recolzament i impuls de la gestió pública de l’aigua a Catalunya, oferint suport als seus membres i promovent la col·laboració entre els ens locals.

A Catalunya, tot i que la major part de la població, el 78%, encara rep l’aigua d’operadors privats, la gestió pública de l’aigua es va estenent paulatinament, i des del 2010, 40 municipis ja han passat a una gestió directa del servei d’abastament, de forma que ara és la forma de gestió de la majoria dels municipis catalans, el 55%.

Comparteix