En el marc del I Workshop One Health Barcelona, el Dr. Carles Borrego, investigador de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), ha subratllat la importància de comprendre la relació entre la resistència als antibiòtics i el medi ambient. La seva intervenció, sota el títol provocador “One Health o One Waste?”, ha posat en relleu com els ecosistemes naturals esdevenen reservoris de gens resistents als antibiòtics a causa de la contaminació per residus farmacèutics, un aspecte clau per abordar el repte global de la resistència antimicrobiana.
Borrego va subratllar com els ecosistemes aquàtics i terrestres poden actuar com a reservoris de gens resistents als antibiòtics, fenomen que s’accentua amb la presència de contaminants farmacèutics al medi. Aquesta relació, va assenyalar, és fonamental per a una perspectiva més integral en la lluita contra la resistència antimicrobiana, una amenaça creixent que va més enllà de la salut humana i afecta també els animals i l’entorn natural.
El I Workshop One Health Barcelona, sota el lema “De la teoria a la pràctica”, es va proposar promoure una comprensió més profunda de la interconnexió entre la salut humana, animal i ambiental. L’objectiu va ser abordar de manera pràctica aquests reptes compartits a través de la col·laboració interdisciplinària, posant especial èmfasi en les experiències reals dels professionals implicats. El congrés va reunir experts de diversos camps per compartir tant els èxits com els desafiaments de projectes passats, establint així una plataforma per aprendre de casos pràctics en salut global.
Durant el workshop, els participants van destacar els beneficis de l’enfocament One Health, que connecta la salut de les persones, els animals i el medi ambient. Aquest enfocament és fonamental per prevenir i controlar malalties, així com per desenvolupar estratègies pràctiques i efectives en la resposta ràpida a brots. A llarg termini, aquest tipus d’iniciatives també poden generar un impacte econòmic positiu, reduint els costos derivats de tractaments i minimitzant les conseqüències econòmiques, com ara el tancament d’indústries o l’impacte en sectors com el turisme i el comerç.
Els assistents van tenir l’oportunitat de col·laborar i establir xarxes de suport, un component clau per construir una comunitat científica i tècnica que treballi més enllà del congrés en iniciatives conjuntes. Aquesta primera edició del Workshop One Health Barcelona és un pas endavant per fomentar la innovació, la creativitat i la col·laboració interdisciplinària en el camp de la salut global.