Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Nous avenços en la xarxa de ciutats comestibles EdiCitNet

Dilluns, 21 Juny 2021

El projecte EdiCitNet, coordinat per la Universitat de Berlín, en el qual ICRA lidera el Work Package 2, dedicat a desenvolupar les eines del projecte, continua avançant per promoure una xarxa de ciutats comestibles que siguin més sostenibles i més resilients.

El projecte posa a disposició de la ciutadania i dels ajuntaments diverses eines per facilitar la implementació de solucions basades en la natura que permetin afrontar diversos reptes urbans com el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i l’accés a espais verds, però que alhora produeixin aliments locals i de qualitat.

Així, els ciutadans poden compartir els seus projectes d’agricultura urbana en un catàleg interactiu, on poden també aprendre d’altres iniciatives o obtenir un informe sobre com és de sostenible cada iniciativa compartida. La ciutadania i els ajuntaments també disposen d’una eina per guiar-los a l’hora de dissenyar i planificar les seves solucions. Amb ella poden veure quins impactes i cobeneficis tindran les solucions planejades i obtenir un informe detallat sobre quins recursos seran necessaris per dur-les a terme.

Un videojoc sobre iniciatives d’agricultura urbana
El projecte també ha posat a disposició de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, que és soci d’EdiCitNet, un videojoc que permet simular els cobeneficis de les iniciatives d’agricultura urbana a partir d’indicadors basats en un bessó digital de la ciutat. Els jugadors poden construir iniciatives d’agricultura urbana, parcs urbans o derruir edificis, entre d’altres, i comprovar quin impacte tenen les seves accions en els deu indicadors que el videojoc calcula. El joc es va presentar públicament a la conferència europea de l’Ecosystem Services Partnership, concretament a la sessió dedicada a la planificació de solucions basades en la natura considerant les preferències dels ciutadans.

Col·laboració amb Menja’t Sant Narcís

Finalment, també relacionat en el marc d’EdiCitNet i l’agricultura urbana, ICRA ha participat com a assessor en el projecte Menja’t Sant Narcís, que promou horts comunitaris al barri de Sant Narcís de Girona. El passat 8 de juny es va celebrar la inauguració del pla pilot, dut a terme al carrer Roma. El projecte liderat per l’Ajuntament de Girona i les associacions del barri ha tingut una gran acollida entre els habitants de Sant Narcís i s’espera que es pugui estendre cap a altres carrers del barri.

Comparteix