El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona ha posat en marxa el projecte ‘AIGUANEIX’ per purificar l’aigua de la depuradora de Roses (Alt Empordà). Aquest projecte compta amb la direcció científica de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i del Dr. Wolfgang Gernjak, reconegut expert en tractament d’aigües. L’empresa Agbar està ultimant la construcció d’una planta pilot que analitzarà la viabilitat de nous usos mediambientals per a l’aigua regenerada a l’estació depuradora d’aigües residuals.
El projecte, que compta amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), també inclou la participació de Protecmed, Energi, Transparenta i Anthesis Catalunya. L’objectiu és dotar la Costa Brava nord d’un sistema de regeneració d’aigua que aporti resiliència al territori davant futurs episodis de sequera.
Actualment, la planta de Roses aplica tractaments de filtració i desinfecció amb raigs ultraviolats a l’aigua depurada, destinada en petits volums a reg agrícola, usos industrials i lúdics, neteja viària i manteniment de la xarxa de clavegueram. Amb la nova planta pilot, operativa a partir del gener vinent, es pretén millorar la qualitat de l’aigua regenerada per ampliar-ne els usos. S’hi provaran tractaments avançats que purificaran 6 metres cúbics per hora de l’aigua regenerada, mitjançant processos com desinfecció amb monocloramines, ultrafiltració, osmosi inversa, oxidació, desinfecció amb raigs ultraviolats, filtració per carbó actiu i remineralització.
Si es demostra la viabilitat del projecte, es podrien implementar nous usos mediambientals per a l’aigua regenerada, com la recàrrega d’aqüífers destinats a l’abastament, creant així un dipòsit natural d’aigua prepotable per utilitzar en cas d’escassetat. Aquesta acció també ajudaria a prevenir la intrusió d’aigua marina en els aqüífers, millorant la qualitat de les aigües subterrànies i reforçant el subministrament d’aigua al municipi.
El projecte ‘AIGUANEIX’ es posiciona com una estratègia innovadora d’investigació per a l’adaptació al canvi climàtic, assajant la reutilització d’aigua regenerada per a usos mediambientals i dissenyant futures plantes de purificació d’aigua com a recurs hídric alternatiu per garantir el subministrament davant episodis de sequera i l’augment de la demanda d’aigua. L’objectiu és que el projecte pilot evolucioni cap a una instal·lació a escala real l’any 2027.