Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Un equip de l’àrea de Qualitat de l’Aigua d’ICRA col·labora en el Projecte Escanyagats de La Sorellona

Dimarts, 16 Agost 2022

L’equip format per personal investigador de l’àrea de Qualitat de l’Aigua (QA) d’ICRA, Sara Rodríguez-Mozaz, Jose Castaño i Lucia Helena Santos ha col·laborat per segon any consecutiu amb el “Projecte Escanyagats” de l’associació mediambiental “La Sorellona”, enfocat en l’estudi, conservació i divulgació sobre hàbitats fluvials mediterranis.

La feina ha estat possible gràcies al suport del projecte LLIBERA (SEO Birdlife i Ecoembes), i ha consistit en aplicar una metodologia senzilla pel mostreig i anàlisi de microplàstics (MPLs), implementada l’any anterior al riu Celrè (Quart, província de Girona), per al seu estudi al riu Onyar.

Els resultats han reflectit una presència moderada de MPLs a diversos trams del riu, sobretot al seu pas pel centre de Girona (903 MPLs/m3), amb predominància de fragments (78 – 85%) sobre fibres (12 – 20%) i esferes (1 – 3%). Els nivells són semblants o una mica superiors als reportats anteriorment al riu Celrè, afluent de l’Onyar (conca del Ter).

Simultàniament, l’associació La Sorellona ha avaluat l’eficàcia de xarxes de contenció, instal·lades a diversos col·lectors d’aigües residuals i pluvials, per reduir l’arribada de residus urbans al riu Onyar. En base a les escombraries acumulades en una de les xarxes de contenció (pluvial) al llarg de 4 mesos (1 kg), s’estima que cada xarxa podria evitar l’arribada al riu d’uns 3 kg de residus/any/col·lector. Per tant, aquestes accions preventives són importants ja que aquests residus, que potencialment es poden fragmentar en microplàstics, poden contribuir a la degradació dels ecosistemes aquàtics.

Comparteix