Institut Català de Recerca de l'Aigua Recerca i Innovació per a l'ús sostenible de l'aigua

Vuit investigadors de l’ICRA-CERCA, entre el 2% més destacat del món segons el rànquing 2024 de la Universitat de Stanford

Dilluns, 28 Octubre 2024

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) ha rebut un reconeixement significatiu amb la inclusió de vuit dels seus investigadors en el prestigiós Ranking of the World Scientists: World’s Top 2% Scientists 2024, elaborat anualment per la Universitat de Stanford. Aquest rànquing identifica els científics més rellevants a escala mundial, basant-se en l’impacte de les cites de les seves publicacions i altres mètriques d’influència.

Els investigadors de l’ICRA-CERCA que han aconseguit aquesta distinció són:

  1. Vicenç Acuña: Especialitzat en ecologia fluvial, Acuña treballa en la qualitat ecològica dels ecosistemes aquàtics i els efectes del canvi climàtic sobre aquests sistemes. La seva investigació contribueix a entendre com els rius poden recuperar-se i adaptar-se enfront de les pressions ambientals.
  2. Jose Luis Balcazar: Investigador en microbiologia ambiental, Balcazar estudia les comunitats microbianes a l’aigua i la seva relació amb la salut humana. El seu treball és essencial per a la detecció i control de patògens aquàtics, amb especial atenció a la resistència antimicrobiana.
  3. Wolfgang Gernjak: Experta en tractament d’aigües, Gernjak es focalitza en les tecnologies avançades de depuració, incloent-hi processos d’oxidació i membrana. La seva recerca és clau per millorar la qualitat de l’aigua destinada al consum humà i per reutilitzar aigües residuals de manera segura i sostenible.
  4. Meritxell Gros: Coneguda pel seu treball en contaminants emergents, Gros estudia els compostos químics que arriben al medi aquàtic, com ara els fàrmacs i els pesticides. Els seus estudis ajuden a comprendre els impactes d’aquests contaminants en els ecosistemes i a desenvolupar estratègies per mitigar-ne els efectes.
  5. Mira Petrovic: Experta en química analítica de l’aigua, Petrovic treballa en el desenvolupament de mètodes per detectar contaminants en concentracions molt baixes. Les seves aportacions són fonamentals per identificar i controlar substàncies perilloses presents a l’aigua.
  6. Jelena Radjenovic: Radjenovic es dedica a investigar tecnologies innovadores per eliminar contaminants persistents de les aigües. El seu treball contribueix al desenvolupament de tècniques més eficients i sostenibles per garantir la qualitat de l’aigua en entorns industrials i municipals.
  7. Sara Rodriguez-Mozaz: Centrada en l’ecotoxicologia i la salut ambiental, Rodriguez-Mozaz analitza l’impacte dels contaminants en els organismes aquàtics i en la salut humana. La seva recerca ajuda a identificar riscos potencials associats a la presència de productes químics i medicaments en les fonts d’aigua.
  8. Sergi Sabater: Amb una llarga trajectòria en ecologia aquàtica, Sabater estudia els efectes de la contaminació i la degradació del medi en els ecosistemes fluvials. La seva investigació és clau per entendre els mecanismes que ajuden els rius a mantenir-se saludables davant de les pertorbacions ambientals.

Aquesta inclusió de l’ICRA-CERCA en el rànquing de Stanford, que arriba a la seva setena edició, ressalta la seva posició com a referent global en recerca sobre l’aigua i els recursos hídrics. Aquest reconeixement suposa un aval a la qualitat i l’impacte de la recerca realitzada a l’ICRA-CERCA, ja que aquests vuit professionals representen un 47% dels investigadors principals de l’institut.

Aquest assoliment posiciona l’ICRA-CERCA com un referent global en la recerca sobre l’aigua i els recursos hídrics. En un context on la sostenibilitat i la gestió de l’aigua són més crucials que mai, l’impacte i la contribució dels investigadors de l’ICRA-CERCA són un testimoni del compromís de l’institut amb la innovació i l’excel·lència científica.

Comparteix