Davant els efectes creixents del canvi climàtic sobre els recursos hídrics, el Dr. Josep Mas-Pla, investigador de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) i catedràtic d’Hidrogeologia a la Universitat de Girona, ha subratllat en una entrevista a Ràdio Capital de l’Empordà la necessitat d’adoptar noves mesures per a una gestió sostenible de l’aigua al Baix Empordà. Segons Mas-Pla, aquesta comarca catalana es troba en una situació d’especial vulnerabilitat pel que fa a la disponibilitat d’aigua, fet que podria agreujar-se en els pròxims anys a causa de les restriccions derivades de l’escalfament global.
El Dr. Mas-Pla va posar de manifest que la zona mediterrània experimenta un increment de temperatura de gairebé dos graus per sobre de la mitjana global, un fet que està afectant notablement els recursos hídrics disponibles. Aquest escenari provoca períodes de sequera més freqüents i de major durada, alhora que dificulta la recàrrega dels aqüífers naturals. “Ens trobem en una realitat en la qual haurem d’aprendre a viure amb menys aigua, i el Baix Empordà és una de les zones on aquest repte serà més present”, ha destacat Mas-Pla.
Solucions per a un futur hídricament sostenible
Davant d’aquest escenari, Mas-Pla ha proposat diverses estratègies per assegurar un subministrament d’aigua sostenible en el futur. Entre les solucions suggerides es troba la regeneració de les aigües residuals, una tecnologia que permet tractar i reutilitzar les aigües usades per a usos secundaris, com el reg agrícola o el subministrament per a indústries. Aquesta pràctica pot alleugerir la pressió sobre les fonts d’aigua potable i ajudar a preservar els recursos existents.
A més, el Dr. Mas-Pla considera essencial incrementar l’ús de dessalinitzadores, que permeten transformar l’aigua de mar en aigua apta per al consum humà. Tot i que aquesta tecnologia requereix una inversió energètica important, pot ser una solució viable per zones com el Baix Empordà, especialment en èpoques de sequera extrema.
Conscienciació i compromís col·lectiu
Mas-Pla també ha destacat la necessitat d’una major conscienciació social i política per gestionar de manera responsable aquest recurs escàs. Segons l’investigador, la societat haurà d’adoptar canvis en els hàbits de consum d’aigua per adaptar-se a les noves realitats climàtiques. Així mateix, demana als governs locals i regionals que prioritzin les polítiques de sostenibilitat i la inversió en infraestructures per millorar la gestió de l’aigua en el territori.
El missatge del Dr. Mas-Pla representa un toc d’alerta que incita a l’acció immediata. La seva experiència i coneixement sobre la situació dels recursos hídrics al Baix Empordà, així com les solucions proposades, són un pas important per conscienciar la població i les institucions sobre la importància d’una gestió hídrica adaptada als reptes climàtics del segle XXI.