Sofia Semitsoglou-Tsiapou, investigadora postdoctoral de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA), va participar del 25 al 27 de setembre de 2024 en la quarta edició de la conferència internacional RETASTE: Rethink Food Resources, Losses, and Waste, celebrada a Heraklion, Grècia. La conferència, que reuneix experts d’arreu del món, té com a objectiu impulsar el debat sobre solucions innovadores per reduir el malbaratament alimentari i optimitzar l’ús dels recursos alimentaris.
En aquest marc, l’ICRA-CERCA va donar visibilitat al projecte PRIMA-SAFE (PCI2022-132980; finançat pel MCIN/AEI/10.13039/501100011033), amb una presentació destacada titulada “Reclaimed wastewater fertigation in Mediterranean water-scarce areas and micropollutant uptake in tomato fruit”. En aquesta ponència, liderada per Semitsoglou-Tsiapou juntament amb un equip d’investigadors internacionals, es van exposar resultats preliminars sobre l’ús d’aigües residuals regenerades per al reg en zones mediterrànies amb escassetat hídrica. L’estudi també va abordar la possible acumulació de microcontaminants en fruits de tomàquet, un aspecte clau per a la seguretat alimentària.
El projecte PRIMA-SAFE té com a objectiu desenvolupar tecnologies sostenibles per al reg agrícola que permetin aprofitar recursos hídrics alternatius, com les aigües residuals regenerades, garantint alhora la qualitat dels cultius i la protecció del medi ambient. Aquesta iniciativa s’emmarca en els esforços per fer front a la creixent escassetat d’aigua a les regions mediterrànies i promoure pràctiques agrícoles més sostenibles.
La participació de l’ICRA-CERCA a RETASTE 2024 reforça el seu paper com a referent internacional en recerca aplicada en recursos hídrics i sostenibilitat ambiental, així com el seu compromís amb la transferència de coneixement científic a la societat.